Lavrov la OSCE: Și-a încheiat vizita tot cu acuzații

0 152

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov și-a încheiat vineri participarea la o importantă reuniune OSCE, la Skopje, cu o conferință de presă unde a acuzat ziariștii că manipulează. În ajun, el învinuise Moldova că se lasă târâtă în jocurile politice occidentale și va avea de suferit ca „victimă”.

La conferința finală sa de presă de la Skopje, de vineri, moderată exclusiv în rusă de purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, Lavrov a acuzat jurnaliștii care au pus întrebări despre războiul rusesc din Ucraina că sunt tendențioși și manipulează ca să facă pe plac „stăpânilor” lor, occidentali.

Despre miniștrii de Externe occidentali, care l-au evitat la Skopje, Lavrov a spus că sunt niște „lași”. „Se tem de un dialog onest, bazat pe fapte”, a explicat rusul.

Lavrov a repetat la briefing tezele cunoscute ale Kremlinului despre cauzele conflictului din Ucraina, anume politicile regimului „neonazist” de la Kiev și „războiul hibrid” declanșat de Occident împotriva Rusiei, inclusiv prin extinderea NATO și a Uniunii Europene.

În ajun, în discursul din plenul reuniunii Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, ajuns la a 30-a ediție, Lavrov acuzase Occidentul că distruge cea mai mare organizație de securitate din lume transformând-o în „apendicele NATO și al Uniunii Europene”.

În context, el a avertizat R. Moldova că riscă să devină „următoarea victimă” a politicilor antiruse ale Occidentului și a spus că din cauza „distrugerii OSCE” de către vestici nu se poate rezolva conflictul transnistrean, în formatul 5+2, în care organizația are rol de mediator.

Moldova a răspuns cu un comunicat de presă de la „externe” în care și-a reiterat susținerea deplină pentru Ucraina și și-a reafirmat opțiunea europeană.

Declarațiile controversate ale delegației ruse au început încă înaintea reuniunii: după ce avionul special rusesc a fost nevoit să ajungă la Skopje cu un ocol prin Grecia, căci Bulgaria s-a opus tranzitării spațiului ei aerian, purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova a spus că oficialii bulgari sunt „analfabeți”, iar decizia lor a fost cauzată de „stupiditate”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata