Lavrov sugerează UE să ofere fonduri Belarusului pentru a opri migranţii, după modelul acordului cu Turcia

0 82

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a sugerat marţi Uniunii Europene să ofere Belarusului asistenţă financiară pentru ca această ţară să oprească migranţii care încearcă să ajungă în vestul Europei, la fel cu procedează cu Turcia, şi a estimat că afluxul de migranţi este rezultatul politicii duse de UE şi NATO în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

”Ieri, la o anumită discuţie a experţilor politici s-a spus: De ce atunci când refugiaţii vin dinspre Turcia UE oferă asistenţă financiară pentru ca ei să rămână în Republica Turcia? De ce nu este posibil ca şi belaruşii să fie ajutaţi la fel?”, a spus Lavrov în timpul unei conferinţe de presă la Moscova alături de arhiepiscopul Paul Gallagher, ministrul de externe al Vaticanului, fără să fie clar la ce discuţie s-a referit.

”Această criză izvorăşte din politica pe care NATO şi statele UE au dus-o de-a lungul anilor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, încercând să impună acolo o viaţă mai bună şi viziunea occidentală a democraţiei”, a mai spus Lavrov, adăugând că Irak, Libia şi Siria sunt victime ale acestei politici.

”Aceste acţiuni nesăbuite au generat fluxuri de refugiaţi fără precedent. Aşadar, înainte de a face orice paşi, este necesar să amintim de unde au plecat toate acestea şi cine este vinovat”, a continuat şeful diplomaţiei ruse, susţinând că responsabilitatea le revine celor ”care au creat condiţiile ca această criză să izbucnească” şi ea trebuie soluţionată ”pe baza respectării depline a principiilor dreptului internaţional”.

Peste 30.000 de migranţi veniţi majoritatea din Orientul Mijlociu şi Africa au încercat de la începutul anului să ajungă în UE trecând mai întâi graniţa Poloniei dinspre Belarus, aflux orchestrat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept represalii pentru sancţiunile europene impuse Belarusului după reprimarea mişcării de opoziţie care contestă corectitudinea alegerilor în urma cărora el a obţinut încă un mandat.

Detalii, AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata