Letonia anunţă că îşi va întări şi mai mult frontiera terestră cu Rusia

0 32

Guvernul leton a anunţat marţi că va întări şi mai mult frontiera terestră a Letoniei cu Rusia pe fondul îngrijorărilor suscitate în rândurile ţărilor membre ale NATO şi UE după invazia rusă în Ucraina, relatează France Presse.

Fosta republică sovietică, care sprijină ferm Ucraina, a declarat că va investi 300 de milioane de euro suplimentar în cinci ani pentru a-şi consolida graniţa, inclusiv cu obstacole antitanc.

Acest anunţ a fost făcut în timp ce preşedintele leton Edgars Rinkevics se afla la frontieră pentru a inspecta gardul de sârmă ghimpată în curs de ridicare, care va completa barierele construite din 2014.

„Guvernul a alocat 300 milioane de euro suplimentari care vor fi utilizaţi în cursul următorilor cinci ani pentru a consolida frontiera, inclusiv prin măsuri care să împiedice mobilitatea inamicului pe teritoriul nostru”, a delarat Ministerul leton al Apărării într-un comunicat.

Preşedintele Rinkevics a precizat că aceste măsuri vor include obstacole antitanc cunoscute sub numele de „arici cehi” şi „dinţi de dragon”.

„Politica noastră este clară: nici un centimetru din teritoriul leton nu va rămâne neapărat”, le-a declarat el jurnaliştilor prezenţi.

Şeful poliţiei de frontieră leton, generalul Guntis Pujats, a evocat şi el noile măsuri luate ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Din februarie 2022, „toţi grănicerii au fost echipaţi cu puşti de asalt, pe lângă armele de calibru mic”, a declarat el pentru AFP.

„Ei sunt echipaţi cu veste antiglonţ şi căşti similare cu cele ale soldaţilor, pentru a fi pregătiţi să facă faţă eventualelor provocări din partea Rusiei sau a Belarusului”, a afirmat generalul Pujats.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata