Liber pentru a achita datoria către Gazprom! Maia Sandu a promulgat legea

0 188

Președinta țării, Maia Sandu, a promulgat legea privind modificarea bugetului de stat pentru anul 2021, care prevede achitarea datoriei de aproximativ 1,4 miliarde lei companiei Gazprom, pentru consumul de gaz natural din perioada lunilor octombrie-noiembrie curent.

Potrivit legii privind modificarea bugetului de stat pentru anul curent, veniturile au fost majorate cu 767,8 milioane de lei – până la 45 862,4 miliarde de lei, cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – până la 57 654,3 miliarde de lei.

Deficitul bugetar s-a diminuat cu 346,1 milioane de lei și constituie 11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.

Cheltuielile au fost modificate în legătură cu instituirea alocațiilor suplimentare acordate populației în scopul depășirii consecințelor stării de urgență în sectorul energetic, dar și ca urmare a majorării ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterii numărului de familii beneficiare.

Joi, 25 noiembrie, Parlamentul a aprobat alocarea banilor în cadrul ședinței plenare, iar vineri, 26 noiembrie, la primele ore ale dimineții, a aprobat și proiectul de hotărâre ce permite această tranzacție.

Gazprom a notificat Republica Moldova luni, 22 noiembrie, că ar putea stopa furnizarea de gaze peste 48 de ore, dacă nu-și va achita datoria curentă. Reprezentantul companiei ruse a explicat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important – plata sută la sută a celei curente la timp.

Mai mulți experți economici, precum și opoziția parlamentară au criticat această metodă de achitare. De asemenea, și unele partide extraparlamentare cum ar fi Platforma DA și Partidul Legii și Dreptății, Partidul Schimbării au catalogat această procedură de achitare a datoriei drept o „schemă dubioasă”, care ar fi fost pusă la punct de către viceprim-ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, împreună cu reprezentanți ai Gazpromului. Spânu nu a comentat aceste acuzații.

Sursa: https://realitatea.md

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata