Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, îi cere ajutor lui Emmanuel Macron

0 12

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a solicitat miercuri Franţei să-şi utilizeze întreaga sa influenţă pentru a ajuta la rezolvarea crizei politice din ţara sa, afirmând că este pregătită să se întâlnească ”în orice moment” cu preşedintele Emmanuel Macron. 

”Belaruşii au nevoie de energie nouă pentru a merge mai departe”, a declarat ea la sosirea sa la Paris, referindu-se la realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în august 2020 şi la represiunea care s-a abătut de atunci asupra oponenţilor, jurnaliştilor şi militanţilor pentru drepturile omului în Belarus.

”Îndemn Franţa şi pe preşedintele Macron să acţioneze într-un mod decisiv în căutarea unei soluţii la criza belarusă”, a adăugat într-o conferinţă de presă la Casa Jurnaliştilor opozanta care trăieşte în prezent în exil în Lituania, subliniind ”greutatea” Parisului pe scena internaţională.

Tihanovskaia, care până sâmbătă va avea o serie de întâlniri cu ocazia vizitei sale la Paris, a precizat că nu are programată o întrevedere cu preşedintele francez. ”Dar ne-am întâlni cu bucurie în orice zi şi în orice moment”, a spus ea.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost primul lider occidental care s-a întâlnit cu Tihanovskaia în septembrie 2020 la Vilnius, la o lună după realegerea preşedintelui Lukaşenko pentru al şaselea mandat, realegere contestată de zeci de mii de manifestanţi în fiecare duminică în decurs de mai multe săptămâni.

Macron i-a promis atunci să pună umărul la medierea OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) a crizei politice belaruse, promisiune rămasă la nivel declarativ.

Vezi articolul integral aici: https://www.agerpres.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata