Liderii G7 discută situația din Afganistan. Evacuările au loc în condiții dure

0 156

Liderii celor mai industrializate țări au început marți discuția despre evacuarea miilor de oameni care încearcă să iasă din Afganistan, în condițiile în care există tot mai multe temeri că timpul pentru acest lucru nu va fi suficient, relatează Reuters.

Evacuările se desfășoară pe „picior de război”, deoarece trupele străine încearcă să respecte termenul limită de 31 august convenit anterior cu talibanii pentru retragerea tuturor străinilor, a declarat pentru Reuters un diplomat NATO.

Liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Italiei, Franței, Germaniei, Canadei și Japoniei care se întâlnesc virtual  pot folosi posibilitatea recunoașterii oficiale comune sau a reînnoirii sancțiunilor pentru a-i convinge pe talibani să respecte promisiunile de a respecta drepturile femeilor și relaţiile internaționale.

„Liderii G7 vor ajunge la un acord pentru a coordona decizia dacă sau când îi vor recunoaște pe talibani. Și se vor angaja să colabreze în continuare îndeaproape”, a spus un oficial european.

Mii de afgani s-au întors la casele lor după ce au aflat că situația este „relativ calmă” în provinciile din toată țara, a declarat diplomatul, care a cerut să nu fie identificat. El a avertizat însă că rapoartele de informații și securitate din districtele îndepărtate sunt nsuficiente.

Președintele SUA, Joe Biden, care a declarat că trupele americane ar putea rămâne în Kabul și după de termenul limită, a avertizat că evacuarea va fi „dură și dureroasă”.

Un oficial taliban a declarat luni că nu va fi acordată o prelungire a acestui termen limită. Washingtonul a declarat însă că negocierile continuă.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a spus că americanii își vor continua eforturile de a-i ajuta pe afganii aflați în pericol să părăsească țara și după 31 august.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata