Liderii lumii libere se adună la Conferința de Securitate de la Munchen. Maia Sandu, printre participanți. Cine o va însoți?
Vineri începe a 58-a ediție a Conferinței de Securitate de la Munchen (MSC). Timp de trei zile, circa treizeci şi cinci de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi la celebrul hotel Bayerischer Hof din capitala bavareză pentru a discuta despre provocările internaționale ale lumii, dar mai ales despre iminența unei invazii sau a unui atac militar al Rusiei asupra Ucrainei. Oficialii prezenți la Munchen între 18 și 20 februarie încearcă să consolideze căile diplomatice dintre Occident și Moscova pe marginea arhitecturii de securitate a Europei.
„Lumea noastră este în pericol. Certitudinile tradiționale se prăbușesc, amenințările și vulnerabilitățile cresc, iar ordinea bazată pe reguli este tot mai atacată. Nevoia de dialog nu a fost niciodată mai mare”, a avertizat Wolfgang Ischinger, președintele MSC, într-un mesaj lansat la începutul acestei săptămâni. Experții consultați de Digi24.ro susțin că suntem într-un moment crucial și riscăm să pierdem tot ce am câștigat în cursul progresului din ultimele decenii dacă nu acționăm decisiv împotriva crizelor care se succed, iar statele nu înțeleg că trebuie să câștige încrederea publicului, dar și să-l educe pentru ca acesta din urmă să devină un partener în gestiunea crizelor.
Raportul MSC din 2022 intitulat „Schimbarea de direcție, dezvățarea de neputință” analizează marile riscuri globale ale acestor ani, care se accentuează acum. Între problemele din Afganistan, Mali, Cornul Africii și Marea Roșie, China, inechitățile globale, un capitol substanțial este consacrat riscurilor din Europa de Est, în mod special evoluțiilor de pe flancul estic al NATO. Va fi invadată Ucraina?
Retragerea unor efective de trupe rusești de la graniță este doar o manevră pentru adormirea vigilenței Occidentului, Moscova urmând să efectueze apoi lovitura de grație? Câte din cerințele formulate de Rusia pentru propria securitate pot fi acceptate de NATO? Flancul estic al Alianței devine călcâiul lui Ahile în securitatea Europei? Cum vor fi rezolvate multiplele crize globale? Acestea sunt câteva din întrebările presante la care se așteaptă răspunsuri din partea participanților la Conferința de Securitate de la Munchen.
Administrația Prezidențială anunță că, în cadrul Conferinței, președinta Maia Sandu va rosti un discurs în cadrul panelurilor „Alinierea eforturilor: combaterea cleptocrației și a corupției” și „Migrația și securitatea internațională”.
De asemenea, șefa statului va avea mai multe întrevederi bilaterale.
Din delegația oficială a Republicii Moldova, alături de președinta Maia Sandu, mai face parte secretara generală a instituției prezidențiale Cristina Gherasimov.