Liderii UE acceptă să reducă până la 90% importurile de petrol din Rusia

110

Liderii Uniunii Europene au reușit să convină, luni seara târziu, asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include un embargo parțial asupra importurilor de petrol rusesc și deconectarea Sbrebank de la sistemul de plăți interbancare SWIFT.

„Sancțiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol rusesc. Iar până la sfârșitul anului, 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis”, a scris șeful Consiliului European, Charles Michel, într-un mesaj pe Twitter.

Potrivit lui, embargoul va elimina „o sursă uriașă de finanțare pentru mașina de război” a Moscovei, iar aceasta va pune „presiune maximă” asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului.

Interdicția va fi aplicată inițial numai importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă. UE a decis să nu impună deocamdată sancțiuni livrărilor prin conducta terestră Drujba, de care depind în mare măsură Ungaria, Slovacia și Cehia. Autoritățile de la Varșovia au fost cele care s-au opus cel mai mult sistării importurilor prin conducte terestre, disensiunile din interiorul UE cu privire la importurile de petrol rusesc încetinind adoptarea noului pachet de sancțiuni.

Într-o conferință de presă la încheierea primei zile a summitului UE, Charles Michel a declarat că decizia de a renunța la importurile de petrol rusesc prin conducte este temporară.

De asemenea, liderii UE au fost de acord să deconecteze cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, de la sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT și să interzică accesul pe teritoriul său a altor trei instituții media de stat rusești.

„Acest pachet de sancțiuni include și alte măsuri dure: deconectarea celei mai mari bănci rusești, Sberbank, de la SWIFT, interzicerea a încă trei radiodifuzori de stat ruși și sancționarea celor care se fac responsabili de crime de război în Ucraina”, a scris Michel pe Twitter.

Țările UE plătesc, împreună, aproape un miliard de euro pe zi Rusiei pentru livrările de petrol. În total, UE importă din Rusia un sfert (26%) din necesarul de petrol și nu mai puțin de 40% din gazul de care are nevoie. UE reprezintă principala piață pentru exporturile de energie ale Rusiei.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și