Liderul Republicii Tatarstan din Rusia nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Dodon îi sare în apărare
Rustam Minnikhanov, liderul Republicii Tatarstan, care planifica să ajungă în R. Moldova pentru a susține un candidat la alegerile din UTA Găgăuzia, nu a fost lăsat să intre în țară de polițiștii de frontieră. Totodată, i-a fost sugerat să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării. Rustam Minnikhanov, președintele Republicii Tatarstan din Federația Rusă, se numără printre membrii cheie ai partidului „Edinaia Rossia” afiliat liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
Anunțul privind interdicția de intrare în Republica Moldova a fost făcut de Rustam Minnikhanov, prin intermediul unei înregistrări video făcută publică pe parcursul zilei de luni de presa rusă, în mare parte cea de propagandă a Kremlinului.
,,Ne aflăm în Chișinău. Am aterizat cu puțin timp în urmă la invitația lui Petrov și Suholdolski, care recent au vizitat republica noastră. Aveam un program amplu, din păcate, autoritățile din Republica Moldova au luat decizia că noi nu suntem doriți aici și că nu putem vizita țara. Astfel, nu vom putea participa la congres”, a declarat liderul Republicii Tatarstan.
Minnikhanov a fost invitat la congres de Alexandr Suhodolski, un parlamentar socialist, și de Victor Petrov, candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan din UTA Găgăuzia care vor avea loc în data de 30 aprilie.
De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) precizează că președintelui Republicii Tatarstan i-a fost interzisă intrarea în țară, dar acesta nu a fost declarat persona non-grata.
,,Sunt false și declarațiile unui oficial rus recent returnat din țara noastră precum că a fost declarat „persoană non-grata” în Moldova. Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, a menționat purtătorul de cuvânt al IGPF, Raisa Novițchi.
Primul care i-a sărit în apărare este nimeni altul decât înflăcăratul susținător al regimului de la Kremlin, socialistul Igor Dodon.
Socialistul a ținut să arate cu degetul în direcția Guvernului de la Chișinău. ,,Ceea ce i-a făcut Guvernul nostru este o rușine. Este un scuipat în direcția popoarelor moldovenești și găgăuze care s-au remarcat mereu prin ospitalitate”, a punctat fostul președinte al Republicii Moldova.
,,Avionul s-a dus azi în aceeași direcție cu Corabia militară rusească”
Au reacționat și reprezentanții partidului de guvernământ din Republica Moldova, între care deputatul, PAS, Andrian Cheptonar, susținând că oficialii, care provin dintr-un stat agresor, nu pot intra în Republicii Moldova pentru a face campanie electorală.
,,Azi dimineață un politician rus, președintele Tatarstanului, însoțit de un mitropolit, funcție care are de obicei grad echivalat de general la FSB, au încercat să intre în Moldova, pentru a face campanie electorală pentru unul dintre candidații la alegerile din Găgăuzia. Cu un luxos avion privat.Obișnuiți anterior că pot face orice doresc pe teritoriul țării noastre, astăzi nacealnicilor ruși li s-a interzis accesul în Republica Moldova. Pentru că așa trebuie! Pentru că este ilegal ca politicieni și artiști și preoți dintr-o țară agresoare și teroristă să facă aici campanie electorală. Drept rezultat, avionul nacealnicesc rusesc s-a dus azi în aceeași direcție cu Corabia militară rusească”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.
Cine este Victor Petrov, candidat pentru alegerile din Găgăuzia din 30 aprilie
Deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia, Victor Petrov este fondatorul asociației care a deținut siteul gagauznews.md, blocat pe 26 februarie 2022 de SIS pentru promovarea de informații ce incită la ură și război. De asemenea, este președintele „Uniunii Populare din Găgăuzia”, organizație social-politică fondată la sfârșitul lunii iulie anul acesta.
Pe parcursul timpului, presa a descoperit că acesta are legături cu Grigore Caramalac, una dintre cele mai de temut figuri criminale ale anilor ’90. Iar ambii ar fi conectați cu Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor, inclusiv cu Federația Rusă.
„Găgăuzia a primit un rol mai important în destabilizarea Moldovei”
Într-un interviu cu analistul Armand Goșu, publicat pe Contributors, „Rusia se pregătește de revanșă în Republica Moldova. Ce mai poate face statul român?”, acesta a pomenit de Petrov. Potrivit lui Goșu, care este și profesor asociat de Politică rusă, Istoria politică și diplomatică a imperiului rus și a Uniunii Sovietice la Universitatea din București, Găgăuzia a primit un rol mai important în planurile Rusiei de a destabiliza Moldova. Și expertul nu analizează persoana Irinei Vlah care-și termină mandatul de bașcan, ci pe cel al lui Victor Petrov.
„Tânăr ambițios, cinic, susținut de Caramalac, zis și bulgarul, lider al lumii criminale din Chișinău, refugiat la Moscova”. Potrivit lui Goșu, actuala guvernare de la Chișinău trebuie să facă față unei coaliții compusă din opoziția internă pro-rusă, războiul și criza refugiaților, criza energetică, inflație de peste 30%, oligarhi fugiți pe alte meleaguri și lumea criminală. „E o alianță foarte puternică care poate lovi mortal actuala guvernare și poate compromite proiectul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Goșu pentru Contributors.
Firme intermediare pentru bani
În 2020, Comitetul executiv din Găgăuzia a procurat două aparate de ultrasonografie cu bani donați de Uniunea Europeană. Totuși, o parte din acești bani au ajuns la o firmă creată în regim de urgență de un activist pro-rus de la Comrat care a împărțit ajutoare familiilor cu venituri mici din Găgăuzia prin intermediul Centrului Comunitar Anticriză, fondat de către Petrov.
Moldova Curată a descoperit că dacă aparatele ar fi fost cumpărate direct de la distribuitor, firma intermediară nu ar fi încasat 156.000 lei pe deasupra. Tranzacția a costat 756.000 lei.