Lituania a instalat primele tronsoane ale gardului metalic de la graniţa cu Belarus

0 89

Lituania a instalat primele tronsoane ale gardului metalic de la graniţa cu Belarus, decizie luată după ce în mica republica baltică au început să intre pe această cale un număr alarmant de migranţi din Orientul Mijlociu şi alte regiuni, relatează Reuters.

Uniunea Europeană acuză Belarus că îi încurajează în mod deliberat pe migranţi să-i traverseze teritoriul pentru a intra în statele UE Polonia, Lituania şi Letonia, ca mijloc de a face presiuni asupra blocului. Belarus a dezminţit în mod repetat acest lucru, dar preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a atenţionat că ţara sa nu-i va mai opri pe migranţi, întrucât sancţiunile UE îi secătuiesc resursele.

Toate cele trei state membre ale UE au ridicat la graniţă împrejmuiri de sârmă ghimpată pentru a-i opri pe migranţi, iar săptămâna trecută Lituania a început să instaleze primele tronsoane ale unui gard de oţel cu înălţimea de 3,4 metri, întărit cu încă 0,6 metri de sârmă ghimpată.

„Probabil că e imposibil de construit un obstacol care să fie complet de netrecut, aşa că cred că şi această barieră va putea fi învinsă. Dar va dura ceva vreme şi vom putea reacţiona”, a afirmat Virgilijus Raugale, responsabilul grănicerilor din sudul Lituaniei.

Această ţară a alocat 152 milioane de euro pentru construirea a 500 de kilometri de gard anti-migranţi până în septembrie anul viitor. Gardul este prevăzut şi cu echipamente de supraveghere video.

Citește articolul integral AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata