Lituania, condamnată din nou la CEDO în cazul închisorilor secrete ale CIA

0 78

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Lituania în cazul unui saudit care susține că a fost torturat într-o închisoare CIA (Agenția Centrală de Informații a SUA) din Lituania, după ce în 2018 aceasta fusese condamnată într-un caz similar, relatează AFP, citată de Agerpres.

Curtea a conchis în unanimitate că au existat numeroase încălcări ale Convenției europene a drepturilor omului, în special privind articolele 2 (dreptul la viață) și 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante).

Autoritățile de la Vilnius sunt obligate să-i plătească reclamantului, Mustafa al-Hawsawi, circa 100.000 de euro drept daune morale.

Născut în 1968, al-Hawsawi a fost capturat în 2003 în Pakistan, fiind suspectat de către americani de participare la atentatele din 11 septembrie 2001 în SUA.

Deținut în prezent la baza americană de la Guantanamo Bay, unde riscă pedeapsa cu moartea, el susține că a fost transferat în 2005 într-un centru de detenție al CIA din Lituania, indică CEDO cu sediul la Strasbourg.

Închisori CIA au fost create de Agenția Centrală de informații americană în secret în mai multe țări (Polonia, Lituania, România, Afganistan, Thailanda), sub președinția lui George W. Bush la începutul „războiului împotriva terorismului” după atentatele de la 11 septembrie, notează AFP.

Instanța de la Strasbourg afirmă că s-a bazat în concluziile sale pe un raport publicat în 2014 de către Senatul american privind „utilizarea torturii de către CIA” și în care scrie negru pe alb că „al-Hawsawi a fost deținut într-un centru secret de detenție condus” de CIA.

Potrivit elementelor de care dispune Curtea, acest centru s-a aflat în Lituania între 2005 și 2006.

Fără să fi fost neapărat supus în timpul aflării în acest centru „celor mai dure tehnici de interogare”, reclamantul „trebuia în mod necesar” să fi fost legat la ochi sau cu capul acoperit cu o cagulă, și „plasat în izolare, legat continuu cu lanțuri la picioare”, practici „utilizate în mod obișnuit la acea vreme de CIA” și de care Lituania nu putea să nu aibă cunoștință, estimează CEDO.

De asemenea, Curtea subliniază că autoritățile de la acea vreme de la Vilnius au permis ca acesta să fie transferat într-un alt sit clandestin al CIA din Afganistan, de unde a fost transferat apoi în SUA, unde riscă pedeapsa cu moartea, interzisă de Convenția europeană a drepturilor omului.

Vilnius, care a fost deja condamnat de CEDO într-un caz similar în 2018, dar care neagă existența unui astfel de centru pe teritoriul său, trebuie să efectueze o „anchetă penală cuprinzătoare” în acest caz, a mai decis Curtea.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata