Lituania îi chestionează pe solicitanţii de viză ruşi şi belaruşi cu privire la războiul în Ucraina

0 36

Cetăţenii ruşi şi belaruşi care solicită permis de şedere şi vize naţionale în Lituania vor fi întrebaţi în viitor despre opiniile lor cu privire la invazia rusă în Ucraina, relatează luni dpa. Cetăţeni ai celor două ţări vecine vor fi obligaţi să completeze un chestionar special în acest scop, conform Departamentul  lituanian pentru migraţie.

Chestionarul va avea o influenţă decisivă asupra deciziei de a se stabili dacă solicitantului i se va permite să rămână în Lituania.

Dacă o persoană refuză să completeze formularul sau nu reuşeşte să-l completeze până la capăt, cererea sa nu va fi acceptată.

Potrivit autorităţilor de la Vilnius, s-ar putea ca şi cetăţenilor din alte ţări să li se ceară să completeze un astfel de chestionar.

De asemenea vor fi solicitate detalii despre educaţia persoanei, istoricul său militar, relaţiile de afaceri şi activităţile anterioare, precum şi informaţii despre orice relaţii cu ţările NATO sau din afara UE, conform dpa.

„Un străin care vrea să vină în Lituania şi să rămână aici trebuie să fie sincer şi deschis la completarea chestionarului. O astfel de persoană trebuie să demonstreze că este dispusă să coopereze cu ţara care o primeşte şi îi permite să rămână pe teritoriul său”, a declarat şefa departamentului citat, Evelina Gudzinskaite.

Chestionarul va servi ca măsură suplimentară de securitate, a spus ea.

Lituania se învecinează şi cu exclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică, precum şi cu Belarus, aliat al Rusiei.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata