Lituania mobilizează armata la granița cu Belarus de teama intrării haotice în țară a unui flux mare de refugiați

0 55

Lituania anunță că mobilizează armata la granița cu Belarus pentru a preîntâmpina intrarea haotică a unui posibil flux de refugiați care vin din această țară. Anunțul a fost făcut de ministrul de interne al țării, luni, în contextul unei alerte la graniță și informațiilor că un număr mare de refugiați se îndreaptă spre Uniunea Europeană.

Guvernul va discuta de asemenea o eventuală declarare a stării de urgenţă în zona de graniţă cu Belarusul, a adăugat ea într-o conferinţă de presă. Autorităţile lituaniene au refuzat să precizeze câţi soldaţi vor fi mobilizaţi şi unde anume vor fi desfăşuraţi, citând motive de securitate.

Mai devreme, luni, autorităţile poloneze au acuzat Minsk-ul că încearcă să declanşeze o confruntare majoră, după ce imagini publicate pe rețele sociale arată sute de migranţi care se îndreaptă spre granița dintre Belarus şi Polonia.

„Belarusul vrea să provoace un incident major, de preferat cu focuri de armă şi victime: potrivit relatărilor media, pregăteşte o provocare majoră lângă Kuznica Bialostocka şi va exista o tentativă la o trecere frontalieră masivă”, a declarat ministrul de externe adjunct Piotr Wawrzyk pentru postul public de radio polonez.

Dictatorul bielorus, Aleksandr Lukașenko, este acuzat de Uniunea Europeană și de mai multe țări de graniță ale acesteia (Polonia, Lituania și Letonia) că aduce refugiați cu avionul din Orientul Mijlociu pentru a-i trimite apoi dincolo de graniță, conform Reuters, citat de Agepres.

Toate cele trei state membre ale UE au ridicat la graniţă împrejmuiri de sârmă ghimpată pentru a-i opri pe migranţi, iar săptămâna trecută Lituania a început să instaleze primele tronsoane ale unui gard de oţel.

Vezi articolul integral AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata