Jurista Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) și purtătoare de cuvînt a lui Alexei Navalny, Lyubov Sobol a zburat în Turcia, relatează presa rusă citându-și sursele.

Aceste informații nu au fost confirmate nici de Sobol, nici de susținătorii ei de la Fundația Anticorupție (FBK este considerată în Rusia ca și organizație  extremistă, chiar mai devreme ca să fie etichetată drept organizație care îndeplinește funcțiile unui agent străin).

„Potrivit unor rapoarte, Sobol a plecat la Istanbul”, Interfax citează un interlocutor nenumit.

Asociatul lui Navalny, Leonid Volkov, nu a răspuns la întrebarea BBC despre plecarea lui Sobol din Rusia.

„Mi se pare că fie el însuși, fie cineva pe care l-a autorizat, poate spune despre mișcări și cu atât mai mult despre planurile unei persoane”, a spus el.

Mai devreme duminică, presupusa plecare a lui Sobol a fost raportată de canalele TV Ren-TV și RT. Potrivit acestora, opoziționista a zburat în Turcia de la aeroportul Vnukovo în seara zilei de sâmbătă, 7 august. RT a adăugat timpul de zbor: 20:20 ora Moscovei.

Niciuna dintre publicații nu are confirmarea oficială a acestor informații.

Duminică dimineață, Sobol a anunțat pe canalul ei Telegram că a divorțat de soțul ei, cu care are o fiică.

Săptămâna aceasta, Curtea Preobrazhensky din Moscova a declarat ă aceasta ar fi vinovată de incitare la încălcarea regulilor sanitare și epidemiologice la un protest din 23 ianuarie la Moscova și i-a atribuit un an și jumătate de restricție a libertății.

Timp de un an și jumătate, lui Sobol i sa interzis să părăsească casa de la 22 la 6 dimineața, să participe la evenimente publice și să părăsească Moscova și regiunea Moscovei. În același timp, trebuie să fie înregistrată la inspecție de trei ori pe lună.

Verdictul a fost atacat și încă nu a intrat în vigoare.

Duminică, pe segmentul rusesc al Twitter-ului și al altor rețele de socializare, utilizatorii au speculat despre motivele presupusei plecări a lui Sobol și despre cum a reușit să părăsească țara în prezența unui verdict. Interfax, citând din nou sursele sale, scrie că plecarea ar fi putut fi posibilă deoarece „restricțiile nu au intrat încă în vigoare”. Această sursă nu exclude faptul că mișcarea lui Sobol „poate să nu aibă consecințe juridice”.

Anterior, mai mulți susținători ai lui Alexei Navalny au părăsit Rusia. În primăvară, gazda canalului YouTube Navalny Live, Elizaveta Lyubavina, a plecat în străinătate  – chiar înainte ca FBK să fie recunoscută ca o organizație extremistă. La fel a făcut și Anastasia Panchenko, fosta coordonatoare a sediului central a lui Navalny, din Krasnodar.

Un caz „sanitar”

Ministerul Afacerilor Interne a deschis un dosar în temeiul articolului 236 din Codul penal al Federației Ruse (încălcarea standardelor sanitare și epidemiologice) imediat după acțiunea care a avut loc la Moscova pe 23 ianuarie. Mai târziu a fost transferat la biroul central al Comitetului de anchetă din Rusia.

Conform ordinelor primarului Moscovei în vigoare la acea vreme, orice evenimente publice din oraș nu erau permise din cauza situației epidemiologice.

Potrivit anchetei, douăzeci de persoane au venit la acțiunea de protest din 23 ianuarie, care se aflau sub supravegherea sistemului de monitorizare socială din cauza infecției sau a contactului cu pacienții cu coronavirus.

Pe lângă Sobol, 9 persoane au fost acuzate în „cazul sanitar” – fratele politicianului Oleg Navalny, fostul coordonator al sediului politic al Moscovei (recunoscut și ca organizații extremiste) Oleg Stepanov, secretarul de presă a lui Navalny, Kira Yarmysh. , Angajatul FBK Nikolai Lyaskin, participanta la Pussy Riot, Maria Alekhina, șefa sindicatului Alianța medicilor (recunoscută ca organizație care îndeplinește funcțiile de agent străin) Anastasia Vasilyeva, deputații municipali Denis Baranovsky, Lucy Stein și Konstantin Yankauskas.

Ultimul acuzat a fost scutit după ce acesta și-a anunțat refuzul de a candida la Duma de Stat.

Yarmysh, Stepanov, Alekhina și Baranovsky sunt în arest la domiciliu, în ceea ce privește restul inculpaților, anumite acțiuni sunt interzise. Sobol a fost arestată  la domiciliu din ianuarie până în aprilie, apoi măsura de restricție a fost schimbată într-o interdicție asupra anumitor acțiuni.

Acuzații, potrivit anchetei, au publicat pe paginile lor postări pe rețelele de socializare, „chemând un număr nelimitat de persoane să ia parte la acțiunea necoordonată din 23 ianuarie”. În același timp, au „ignorat normele sanitare”, care ar putea duce la „răspândirea bolilor de masă”, au considerat anchetatorii.

Sobol a declarat luni în fața ședinței judecătorești că procuratura de stat nu a putut prezenta nici o victimă în instanță, în acest caz.

Cazurile tuturor inculpaților sunt separate în proceduri separate și sunt examinate de diferiți judecători.

„Cazul apartamentului”

În aprilie a acestui an, lui Sobol i s-a acordat un an de probă a muncii corective în „cazul apartamentului”, cu un an de probă.

După cum rezultă din decizia instanței, Sobol a intrat ilegal în casa care aparține lui Konstantin Kudryavtsev, un presupus ofițer FSB care a fost implicat în ancheta jurnalistică privind otrăvirea lui Navalny. Kudryavtsev însuși nu a fost o victimă în acest caz însă membrii familiei sale au primit acest statut.

Sobol nu și-a recunoscut vina.

Sursa: www.bbc.com