Londra şi Berlinul denunţă interviul cu opozantul Roman Protasevici difuzat de televiziunea belarusă

0 142

Ministrul britanic al afacerilor externe Dominic Raab a denunţat joi „tulburătorul” interviu al jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici, difuzat joi de televiziunea de stat belarusă, estimând că a fost „în mod clar realizat sub constrângere”, în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert a catalogat interviul drept „o ruşine”, relatează AFP.

„Persecuţia celor care apără drepturile omului şi libertatea media în Belarus trebuie să înceteze”, a afirmat într-o postare pe Twitter Dominic Raab, adăugând că toate „persoanele implicate în turnarea şi realizarea sub coerciţie a interviului trebuie să răspundă”.

Jurnalistul şi militantul de opoziţie Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai împreună cu partenera sa Sofia Sapega, după ce zborul lor Ryanair care efectua o cursă între Atena şi Vilnius a fost interceptat de un avion de vânătoare belarus.

În acest interviu difuzat joi, tânărul de 26 de ani care nu pare în largul lui mărturiseşte că a îndemnat la participarea la manifestaţii antiguvernamentale anul trecut. De asemenea, el îl laudă pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Această atitudine surprinzătoare pentru cofondatorul şi fostul redactor şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram a făcut-o vineri pe şefa opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia să afirme că interviul a fost realizat „sub presiune”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert a calificat acest interviu drept „o ruşine pentru postul care l-a difuzat şi pentru liderii belaruşi”, denunţând „dispreţul lor total pentru democraţie şi, trebuie să spunem şi acest lucru, dispreţul lor pentru fiinţele umane”.

„Toate gândurile noastre se îndreaptă către acest tânăr şi toţi ceilalţi cetăţeni din Belarus care sunt trataţi atât de inuman pentru convingerile lor, în condiţiile în care ei luptă pentru drepturile civile”, a adăugat el.

Sursa: https://www.agerpres.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata