Cercetătorii germani au câștigat o bătălie juridică împotriva X, rețeaua socială deținută de Elon Musk, obținând acces la date esențiale pentru a cerceta posibilele interferențe asupra alegerilor, arată Politico.

O instanță germană a hotărât că X (fostul Twitter) trebuie să ofere imediat cercetătorilor acces la date privind conținutul politic înainte de alegerile din 23 februarie din țară. Decizia instanței marchează unul dintre primele teste judiciare majore ale „Digital Services Act” (DSA) al Uniunii Europene, ridicând noi întrebări cu privire la respectarea reglementărilor europene de către X înaintea alegerilor din Germania. Procesul, intentat la începutul acestei săptămâni de Democracy Reporting International (DRI) și Society for Civil Rights (GFF), a acuzat X că blochează eforturile de urmărire a posibilelor interferențe electorale prin neacordarea accesului la date-cheie privind implicarea – inclusiv aprecieri, distribuiri și măsurători de vizibilitate – pe care alte platforme le-au pus la dispoziția cercetătorilor.

Platformele sociale, inclusiv X, sunt deja supuse atenției Comisiei Europene pentru presupuse eșecuri în reducerea riscurilor legate de interferențe electorale. Rusia a fost acuzată că a intervenit în alegerile prezidențiale anulate din România la sfârșitul anului trecut, prin intermediul unei campanii pe TikTok care a susținut un candidat pro-Kremlin, mai arată Politico. Cazul se adaugă tensiunilor crescânde dintre autoritățile europene de reglementare și platforma de socializare a lui Musk, din cauza reducerii moderării conținutului și a refuzului de a da curs cererilor de acces la date. DSA, care a intrat în vigoare în 2022, impune platformelor mari să acorde cercetătorilor acces la date pentru a studia riscurile sistemice.

În iulie anul trecut, Comisia a acuzat deja X că a încălcat DSA pentru că nu a respectat cerințele privind accesul cercetătorilor la date. De asemenea, Comisia a interogat Meta anul trecut cu privire la decizia acesteia de a închide instrumentul de cercetare CrowdTangle. Tribunalul Regional din Berlin a fost de partea reclamanților, emițând o ordonanță de urgență care obligă X să ofere acces în timp real la datele solicitate prin intermediul interfeței sale online până la 25 februarie.

De asemenea, hotărârea obligă X la plata cheltuielilor de judecată și impune o amendă procedurală de 6.000 de euro, stabilind un precedent pentru modul în care instanțele europene pot aplica obligațiile de transparență în temeiul DSA. Hotărârea de la Berlin este unul dintre primele teste majore ale dispoziției privind accesul la cercetare din DSA (articolul 40), care a fost concepută pentru a permite cercetarea pe social media și a sprijini punerea în aplicare a regulamentului. TikTok și Meta au oferit DRI acces la date bazate pe o aplicație foarte similară, a declarat organizația non-profit pentru POLITICO la începutul acestei săptămâni.

Share.
Exit mobile version