Lukaşenko a comentat violenţele din centrul de detenție de pe strada Okrestina: „acela nu e sanatoriu”

0 118

Lukashenko susține că în centrul de detenție de pe strada  Okrestina ” au primit-o cei care s-au grăbit să bată polițiștii

Cei reținuți în timpul protestelor din Belarus nu au fost torturați în centrul de detenție temporară de pe strada Okrestina din Minsk, a declarat președintele belarus Alexander Lukașenko în timpul unei conferințe de presă.

Este fals, nu este adevărat.  Dar de ce să-i torturezi? Nu a existat nici o anchetă acolo  < … > Și dacă era cineva cu vânătăi, atunci au primit-o în stradă, atunci  când s-au grăbit spre trupele interne și forțele de ordine. Și apoi au fost reținuți „, a declarat președintele.

Lukashenko a recunoscut totuși că unii deținuți au fost răniți în centrul de detenție. Cu toate acestea, potrivit șefului statului, aceștia au fost primii care au atacat forțele de securitate. Potrivit lui Lukashenko, în timpul protestelor, mulți deținuți din rândul foștilor condamnați  care se confruntau cu „ură patologică” față de poliție au fost aduși la centrul de detenție de pe strada  Okrestina. „Recunosc că unii oameni au fost duși în izolator Dar au primit-o în principal  cei care s-au grăbit să bată polițiștii, să stabilească scoruri cu ei, beți și drogați„, a spus președintele.

Lukashenko a adăugat că  Okrestina nu este un sanatoriu. Punct„, a spus el.

În timpul discursului lui Lukașhenko, Statele Unite au anunțat noi sancțiuni împotriva Belarusului, Washingtonul a acuzat regimul Lukașhenko de suprimarea democrației, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, falsificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, eliminarea opoziției politice și periclitarea transportului civil internațional. Printre alte persoane, pe lista de sancțiuni s-au numărat șeful centrului de detenție temporară de pe Okrestina Igor Kenyukh, adjuncții săi Gleb Dryl și Vladimir Lapyr.

Protestele din Belarus au început după alegerile prezidențiale din vara anului trecut – opoziția a acuzat autoritățile de falsuri, a cerut demisia lui Lukașhenko și noi alegeri.

Forțele de securitate au dispersat protestatarii, inclusiv cu bastoane, grenade paralizante, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Protestatarii și jurnaliștii reținuți în timpul protestelor s- au plâns de tortură în locurile de detenție temporară. Potrivit ONU, 450 de cazuri de tortură și rele tratamente aplicate persoanelor reținute la proteste au fost documentate în Belarus.

Medicii din Minsk intervievați de RBC au raportat, de asemenea, despre pacienții cu răni grave care au venit de la locurile de protest și din centrele de detenție ale orașului. În special, persoanele cu leziuni la cap și vânătăi pe tot corpul, fracturi, leziuni interne au fost aduse de la centrul de detenție de pe strada Okrestina.

Lukashenko a declarat că falsificările în alegeri au fost excluse și a susținut că protestele au fost organizate de țările occidentale. Președintele rus Vladimir Putin a fost unul dintre primii care l-a felicitat pe Lukașenko, pentru victoria sa în alegeri și a declarat că ingerința externă în afacerile de la Minsk este inacceptabilă.

Sursa: www.rbc.ru

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata