Lukaşenko anunţă amendarea Constituţiei

0 11

Liderul autoritar de la Minsk, Alexandr Lukașenko a anunțat că va organiza un referendum privind o nouă constituție controversată până în februarie anul viitor. Lukașenko a făcut anunțul la o ședință a comisiei constituționale din 28 septembrie, promițând încă o dată să nu lase opoziția să vină la putere deoarece va „distruge țara”.

„Modificările vizează armonizarea și echilibrarea constituției prin redistribuirea puterilor președintelui, parlamentului și guvernului și prin stabilirea unui statut constituțional pentru Adunarea Populară din toată Republica Belarus”, a spus Lukashenko.

Nu a dat însă detalii despre proiectul de constituție sau despre rolul care i-ar reveni acestei Adunări Populare, pentru moment o adunare periodică de loialiști fără nici un statut formal. În Belarus funcționează deja un Parlament al cărui singur rol pare să fie de a aproba deciziile prezidențiale. Adversarii lui Lukașenko susțin că revizuirea constituției este numai o încercare a președintelui de a-și întări poziția după un an de proteste de stradă și sancțiuni occidentale, provocate de contestatele alegeri prezidențiale din august 2020.

Experții se îndoiesc de asemenea că noua constituție va aduce schimbări reale. Lukașenko, care conduce țara din 1994, a negat orice fraudă în alegeri și refuză să negocieze cu opoziția pentru o tranziție politică și noi alegeri.

 

sursa: europa libera

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata