Lukașenko încearcă să evite o implicare directă în războiul din Ucraina, potrivit serviciilor britanice de informații

0 118

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko încearcă, se pare, să evite o implicare directă în războiul din Ucraina alături de Rusia, fiind îngrijorat fie de posibile repercusiuni economice, fie de reacția Kievului sau de posibile nemulțumiri în rândul propriei armate, estimează serviciile britanice de informații.

Occidentul a impus sancțiuni dure Belarusului în urma alegerilor prezidențiale din 2020 despre care opoziția spune că au fost falsificate și care au provocat un val de proteste fără precedent, urmat de represiunea dură a autorităților.

Izolat și slăbit economic, Lukașenko a apelat la sprijinul aliatului său de lungă durată Vladimir Putin. Când Moscova a invadat Ucraina, Lukașenko a permis Rusiei să staționeze trupe și să lanseze atacuri de pe teritoriul belarus.

Cu toate acestea, în ciuda speculațiilor de la începutul invaziei ruse, Belarus nu s-a implicat direct în conflict, se arată în buletinul cotidian al Ministerului britanic al Apărării.

 

Belarus a anunțat însă desfășurarea de forțe speciale de-a lungul graniței cu Ucraina în urma manevrelor militare de la începutul acestei luni, o mișcare despre care ar putea forța Ucraina să mențină un număr de trupe în zona de frontieră, în loc de a le trimite pe frontul de est, mai arată analiza britanică.

Dar Lukașenko „echilibrează probabil sprijinul pentru invazia Rusiei, evitând o participare militară directă, cu riscul de sancțiuni occidentale, represalii ucrainene și posibile nemulțumiri în armata belarusă”, concluzionează buletinul.

sursa: europa libera

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata