Luptători ceceni de „elită”, însărcinați cu supravegherea orașului în care se află centrala nucleară din Zaporojie

0 97

O unitate militară cecenă de elită a fost desfășurată ca forță de poliție în orașul nuclear ucrainean ocupat Energodar, a relatat miercuri publicația Al Jazeera, citând interviuri cu ingineri care au fugit din oraș și cu locuitorii rămași în oraș.

Forțele rusești au capturat Energodar, care găzduiește centrala nucleară Zaporojie, în primele zile ale invaziei sale din februarie 2022 în Ucraina.

Al Jazeera, citată de The Moscow Times, relatează că Akhmat, o companie de forțe speciale loială liderului cecen Ramzan Kadîrov, îndeplinește rolul de poliție în Energodar de săptămâni întregi, patrulând orașul cu SUV-uri UAZ „Patriot” de fabricație rusească.

Luptătorii ceceni, care reprezintă o cincime din forțele de ocupație din Energodar, se bucură de un „statut superior” și „nu se amestecă profesional sau social” cu alte trupe rusești.

„Cecenii sunt întotdeauna singuri, sunt elita, un fel de castă superioară”, a declarat unul dintre cei doi ingineri anonimi care au fugit din Energodar la sfârșitul lunii mai.

Se pare că trupele Akhmat percheziționează smartphone-urile rezidenților pentru a vedea dacă au făcut donații către armata ucraineană, întreabă despre rudele care servesc în forțele armate ucrainene, inspectează mașinile și verifică cetățenii.

„Dacă cineva are un pașaport rusesc, totul este în regulă, bună treabă, mulțumesc, pa. Dacă pașaportul este ucrainean – totul trebuie să fie dat peste cap” în casa rezidentului, a declarat unul dintre ingineri.

Publicația notează că trupele Akhmat nu par să fie implicate în procesul de luare a deciziilor la centrala nucleară din Zaporojie sau în torturarea rezidenților de la Energodar.

Tortura și interogatoriile din Energodar sunt „în cea mai mare parte” efectuate de agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), de ofițeri ai Gărzii Naționale de origine slavă și de polițiști colaboraționiști, potrivit inginerilor care au fugit din oraș.

Locuitorii rămași în Energodar, estimați la mai puțin de jumătate din populația de 51.000 de locuitori de dinainte de război, îl numesc în batjocură pe Akhmat „Ahmad Tea”, cu referire la o marcă de ceai britanic populară în lumea rusofonă.

Akhmat a fost desfășurat în Energodar din ianuarie, a precizat publicația, citând o înregistrare video obținută de la o agenție ucraineană de aplicare a legii și un raport al presei de stat care îi prezintă pe luptători.

Cel puțin un soldat Akhmat – un rar membru de altă etnie decât cea cecenă – ar fi fost implicat în bătaia și castrarea unui soldat ucrainean anul trecut. Acesta a negat implicarea.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata