Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba! Simlitudinea dezinformării pro-Kremlin între cazul Skripal și Navalinîi

0 119

Într-un caz izbitor de deja vu, presa pro-Kremlin încearcă să murdărească apele din jurul otrăvirii liderului opoziției rusești, Alexei Navalnîi. Același lucru l-a făcut în 2018, odată cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal. Similitudinile dintre mesajele de dezinformare răspândite în timpul ambelor incidente sunt clare: în ambele cazuri, otrăvirile au fost descrise ca provocări externe, puse în scenă de Occident sau de Marea Britanie pentru a impune sancțiuni și de a crea propagandă anti-rusă. Mass-media Pro-Kremlin prezintă, de asemenea, otrăvirile ca un semn al luptei politice interne în Germania și Marea Britanie.

Astfel de afirmații sunt însoțite de tradiționala negare „nu există dovezi că Navalnîi a fost otrăvit” sau că „Londra nu are nicio dovadă a complicității Moscovei în otrăvirea familiei Skripal”. Narațiunea „fără cooperare” are, de asemenea, afirmații similare: „Berlinul refuză cu încăpățânare să coopereze și să furnizeze informații” sau acuzații că guvernul britanic a ignorat propunerile de cooperare constructivă ale Rusiei.

În ceea ce privește țapii ispășitori, mass-media pro-Kremlin a avut întotdeauna idei interesante. În ambele cazuri de otrăvire, au dat vina în mod constant pe forțele speciale occidentale și serviciile secrete. În cazul lui Navalnîi, presa pro-Kremlin a susținut, de asemenea, că o cauză a comei ar o dietă. În ceea ce privește cazul Skripal, alcoolismul, dependența de droguri, sănătatea precară și, în cele din urmă, sinuciderea au fost descrise ca boli profesionale pentru foștii spioni.

În aceeași încercare de a-și spăla imaginea, mass-media pro-Kremlin susține că Noviciok a fost produs în Statele Unite. Mass-media rusească a insistat pe faptul că Novichok provoacă, de obicei, convulsii și moartea, nu comă. Și la urma urmei, „ce fel de otravă militară este dacă nimeni nu moare?”, se întreabă reprezențele media ale Kremlinului.

Pe lângă caracterul repetitiv și disprețuitor al dezinformării pro-Kremlin, aceste narațiuni evidențiază, de asemenea, o anumită lipsă de respect față de viața umană.

Sursă: euvsdisinfo.eu

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata