SUA şi sateliţii lor încearcă să creeze focare de tensiune pentru o confruntare geopolitică cu Rusia în Republica Moldova şi Georgia, a declarat marţi ministrul rus adjunct de externe Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă oficială TASS, potrivit Agerpres.
„Evident ne îngrijorează totul, ne îngrijorează situaţia din Georgia şi cea din Republica Moldova pentru că America încearcă să le dicteze ce să facă şi ce să nu facă”, a declarat Gluşko, adăugând că cele două state, situate departe de SUA, sunt vecine cu Rusia.
„Vedem că SUA împreună cu sateliţii lor duc situaţia într-acolo încât să creeze din ce în ce mai multe focare de tensiune de-a lungul graniţelor noastre şi încearcă să organizeze un fel de competiţie geopolitică în aceste zone-cheie pentru interesele de securitate ale Federaţiei Ruse, chiar şi din motive geografice”, a afirmat oficialitatea diplomatică rusă, răspunzând la o întrebare adresată de reporterul TASS.
Evenimentele din Republica Moldova şi Georgia demonstrează o „atitudine neocolonială” din partea statelor occidentale, a afirmat Aleksandr Gruşko, fost ambasador al Rusiei la NATO. „Ele (ţările occidentale) pornesc de la premisa că numai ele au dreptul să dicteze ce trebuie făcut. Subliniez din nou, este absolut o abordare neocolonială”, a adăugat Gruşko, citat de TASS.
Declaraţiile ministrului adjunct de externe rus intervin în contextul în care, la presiunea străzii, actualul guvern al Georgiei, considerat prorus, a fost nevoit să retragă un proiect de lege privind „agenţii străini”, despre care criticii săi susţine că este inspirat dintr-o lege similară adoptată în Rusia. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut la rândul său că manifestaţiile în masă din Georgia sunt orchestrate din străinătate după modelul „Maidanului” din Kiev, conform Reuters.
În Republica Moldova, unde partidele proruse organizează de mai multe luni manifestaţii antiguvernamentale pe fondul unor grave probleme economice, Rusia a fost acuzată de SUA de destabilizarea situaţiei şi de încercarea de a răsturna de la putere actuala guvernare proeuropeană, după cum relatează media moldovene. Rusia a declanşat o invazie în Ucraina în februarie 2022 în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială”, calificată de Kiev şi Occident drept o agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen după al cel de-al Doilea Război Mondial în Europa.