Maia Sandu explică de ce Moldova nu s-a aliniat sancțiunilor contra Rusiei: „O destabilizare nu ar ajuta pe nimeni”
Republica Moldova (RM) nu se poate alinia sancțiunilor aplicate de unele țări Rusiei, din cauza războiului declanșat în Ucraina, întrucât acest lucru ar însemna să rămână fără energie electrică și gaz. Declarația a fost făcută de către președinta țării Maia Sandu, într-un interviu publicat pe 1 aprilie de Radio Europa Liberă.
Maia Sandu a răspuns criticilor cu privire la faptul că RM nu s-a aliniat măsurilor punitive. Aceasta s-a referit inclusiv la comentariul ex-ambasadorului RM în SUA, Igor Munteanu, fost deputat al Platformei DA, care a afirmat că, pentru Occident, poziția Chișinăului nu a fost clară.
„Această afirmație a dlui Munteanu este una falsă. Partenerii noștri din Occident înțeleg foarte bine care sunt vulnerabilitățile noastre – și pe plan de securitate, și pe plan economic. Dimpotrivă, ați văzut câte vizite am avut în această perioadă. Și au fost anume pentru a exprima susținere și pentru a încuraja RM și cetățenii ei în această perioadă complicată. Unii dintre ei sunt șocați să vadă cât de mari sunt problemele cu care ne confruntăm și încearcă să ne ajute ca să facem față situației”, a răspuns Sandu.
Șefa statului a detaliat ce ar însemna eventualele sancțiuni adoptate de RM față de Rusia.
„Atunci când se vorbește la modul general despre sancțiuni, fără să se intre în detalii, este o abordare foarte superficială. Haideți să discutăm ce ar însemna sancțiunile: pe partea exporturilor și importurilor, cu excepția resurselor energetice, deja nu se întâmplă nimic: nu avem acces nici la piața din Ucraina, nici la piața din Fed. Rusă, nici la cea din Belarus. Pentru că este acest impediment – războiul. Și exporturile/importurile noastre nu se întâmplă”, a precizat președinta.
Șefa statului a subliniat că cea mai importantă componentă a relațiilor comerciale dintre Chișinăul și Moscova sunt resursele energetice.
„Vrea să ofere dl Munteanu sau altcineva o altă soluție? Putem noi să lăsăm astăzi țara fără gaze naturale și fără energie electrică? Nu, nu putem. Nici de dragul cetățenilor noștri, nici de dragul celor 100 de mii de refugiați din Ucraina, 50 de mii fiind copii”, a declarat șefa statului.
Maia Sandu a reiterat că RM se bucură de tot sprijinul partenerilor din Occident. Mai mult, aceștia ar încearca inclusiv să ajute Chișinău să găsească alternative. „Până atunci, însă, evident, nu putem face abstracție de realitate”, a completat Sandu.
La comentariul jurnalistei Valentina Ursu, potrivit căruia Kievul ar fi dat de înțeles că s-ar fi supărat pe atitudinea RM, Maia Sandu a răspuns:
„Kievul, de asemenea, permite gazelor naturale să treacă în cotinuare, pe teritoriul său, spre UE. Desigur, trebuie să facem totul pentru ca acest război să se oprească. Dar sunt anumite lucruri, pe care suntem obligați să le asigurăm cetățenilor noștri. Să lăsăm țara fără resurse energetice, să vedem aici o destabilizare a situației, nu ar ajuta pe nimeni: nici RM, nici Ucraina și nici partenerii din Occident”, a conchis președinta țării.