Pe 25 martie 2017, Yana Stasyalovich , în vârstă de 16 ani, se plimba cu un prieten într-un parc din apropierea Bulevardului Independenței din Minsk. În acea zi, vizavi de ei, oamenii s-au adunat pentru un miting tradițional cu ocazia Zilei Libertății, aniversarea proclamării independenței Republicii Populare Belaruse. Văzând cordonul și o mulțime de oameni, fetele au încercat să meargă rapid într-un loc liniștit, dar au fost supuse unor rețineri haotice. În timpul escortării cu mașina de poliție, soldații revoltați nu au înțeles situația șit de mai multe ori a lovit-o pe Yana în cap. Un an mai târziu, adolescenta a fost diagnosticată cu epilepsie. Crampele bruște constante au forțat-o în cele din urmă să se mute într-un scaun cu rotile. Anul acesta, Yana a intrat în stop cardiac. Din fericire, medicii au reușit să-l o resusciteze. Timp de mai mulți ani, Stasyalovich a încercat să forțeze sistemul belarus să găsească și să pedepsească forțele de securitate care au bătut-o în timpul unei plimbări „în locul nepotrivit”. Dar până acum, căutările au rezultat cu eșec, astfel un nou obiectiv a fost adăugat luptei împotriva arbitrariului poliției – înfrângerea stereotipurilor și a discriminării.

 Toate aceste momente au rămas pe video.

 

 

 

 

Yana a reușit să filmeze cîteva imagini, punând telefonul  în buzunarul de la piept. Alte imagini au filmate luate de către unul din prietenii ei.

Un an mai târziu, părinții fetei au făcut apel la Comitetul de Anchetă din Belarus cu o declarație despre cauzarea de vătămări corporale Yanei, de către angajații Ministerului Afacerilor Interne. Dar anchetatorii nu au văzut nicio legătură între loviturile lui Stasyalovich la cap și epilepsie, în ciuda informațiilor și înregistrărilor video  furnizate. Nimeni nu i-a căutat pe vinovați.

Zilele trecute, Yana a primit al optulea refuz de a iniția un dosar penal. Mai mult, potrivit ei, anchetatorul a refuzat fără să o interogheze suplimentar.

În 2019, Jana s-a confruntat pentru prima dată parapareza lui Todd, un efect secundar temporar după un atac de epilepsie. De fiecare dată, este nevoie de câteva zile pentru recuperare. Dar fata a avut convulsii atât de des încât, din cauza slăbiciunii severe din 2020, a trebuit să înceapă să se miște într-un scaun cu rotile.

 

Sursa: novayagazeta.ru