Manipulare Accent TV: Rusia a înregistrat prima în lume vaccinul împotriva Covid-19
Mass-media afiliată Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) continuă să transforme problema vaccinului anti Covid-19 în una politică sau economică. Odată cu anunțul făcut de liderul de la Kremlin despre înregistrarea vaccinului împotriva coronavirusului de tip nou, președintele țării Igor Dodon vorbește despre ”speranța că Moldova va primi acest vaccin”, iar mass-media controlată de PSRM pregătește deja terenul pentru aceasta. În timp ce lumea întreagă este sceptică în ceea ce privește eficacitatea vaccinului elaborat de Federația Rusă. Iată de ce nu trebuie să credem în ceea ce spune Accent TV.
Pe site-ul postului de televiziune Accent TV, pe 11 august, în ziua când Vladimir Putin a anunțat despre înregistrarea vaccinului împotriva Covid-19, a fost publicat un articol întitulat: ”Rusia a înregistrat prima în lume vaccinul împotriva coronavirusului”. În articol se menționează:
”Vaccinul împotriva coronavirusului, elaborat de Federația Rusă a fost înregistrat primul în lume. Anunțul a fost făcut de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Potrivit lui, vaccinul este eficient și creează imunitate”.
Faptul că vaccinul a fost înregistrat de către Institutul Gamaleya este adevărat. S-a întâmplat în data de 11 august, cum a anunțat Putin. A fost denumită ”Sputnik V”.
Citate:
- ”Putin a anunțat despre înregistrarea primului vaccin împotriva coronavirusului” (Ria Novosty)
- ”Vladimir Putin: În Rusia a fost înregistrat primul vaccin anti Covid -19” (tv)
- ”Rusia a înregistrat prima în lume vaccinul împotriva coronavirusului” (Accent TV)
- ”Vaccinul rusesc și fiica lui Putin au cucerit mass-media mondială” (Царьград)
Într-adevăr este primul vaccin înregistrat în lume?
Nu. Pe 29 iunie, compania chineză de biotehnologie CanSinoBio a primit permisiunea de a utiliza printre militari un vaccin similar bazat pe adenovirus. Evident, anticipând viitoarele comparații ale vaccinului rus cu cel chinez, ministrul Sănătății de la Moscova a menționat și „evoluțiile colegilor chinezi, care se află la etapa de înregistrare condiționată”, dar a adăugat: „De fapt, certificatul de înregistrare în format complet este eliberat în premieră în Rusia”.
Doar că înregistrarea vaccinului rusesc la fel este condiționată. Adică, nu se deosebește cu nimic de certificatul de înregistrare obținut de chinezi și este valabil doar până pe 1 ianuarie 2021. În măsura în care pot fi înțelese planurile RDIF, cea care finanțează dezvoltarea, singura diferență între condițiile de înregistrare sunt grupurile de risc care se presupune că vor fi vaccinate în primul rând: în Rusia nu vor fi militarii, ci medicii și profesorii.
Ce se știe despre siguranța și eficacitatea vaccinului rusesc (în afară de faptul că una dintre fiicele lui Puti se simte bine)?
Foarte puțin și acest lucru se explică prin două cauze.
În primul rând, dezvoltatorul, în ciuda promisiunilor făcute privind publicarea detaliilor studiilor clinice într-o revistă științifică, nu s-a ținut de cuvânt. Pe site-ul vaccinului, lansat odată cu anunțul despre înregistrare, se afirmă că detaliile studiului vor fi lansate în august 2020.
În al doilea rând, trebuie să înțelegem că până la finalizarea studiilor clinice din faza a treia, nici chiar dezvoltatorii nu pot răspunde la întrebarea dacă un vaccin este eficace sau nu. La această etapă de testare, de regulă, majoritatea medicamentelor eșuează. Fără această testare este imposibil de verificat eficacitatea unui vaccin.
Această opinie este împărtășită și de expertul în sănătate Ala Tocarciuc, care a declarat recent că intenția președintelui Dodon de a solicita pentru cetățenii moldoveni vaccinul elaborat de ruși este pripită.
„Pentru ca un medicament să ajungă în Republica Moldova, este nevoie, în primul rând, de autorizarea acestuia. Ca acest medicament să fie autorizat, există niște cerințe la dosarul farmaceutic și acele trei etape de studii clinice. Ei și-au asumat un risc, dar acest risc este în limita granițelor Rusiei. Ei nicidecum nu pot să ne transfere acest risc nouă acum, noi nu avem un cadrul legal”, susține Ala Tocarciuc.
Ala Tocarciuc a precizat că în prezent vaccinul contra noului tip de coronavirus este un produs care este în cercetare. Are același statut ca și alte 160 de vaccinuri aflate în cercetare, dintre care opt, inclusiv cel rusesc, sunt în faza trei de studiu.