Mărturia unui comandant ucrainean despre lupta înverșunată de 16 ore cu forțele de elită Spețnaz ce năvăliseră peste graniță

0 277

Un comandant din forțele speciale ucrainene a oferit o mărturie despre cum a reușit să țină piept atacurilor unităților de elită rusești Spețnaz, pentru a le înfrâna avansul mai adânc în regiunea nord-estică Harkov, în cursul incursiunii transfrontaliere din 10 mai, relatează publicația  britanică „The Times”.

„Se putea observa cât de profesionist și bine coordonat lucrau, făceau lucruri de nivel înalt. Aveau Kalașnikovuri de ultimă generație și dispozitive de vedere pe timp de noapte. Toate mișcările le erau acoperite de tiruri precise”, povestește „Drago”, în vârstă de 24 de ani, comandantul detașamentului de forțe speciale Kraken.

Drago a suferit o comoție și arsuri după încleștarea cu temutele forțe de elită Spețnaz, specializate printre altele în operaţiuni militare avansate în spatele liniilor inamice, și se recuperează în orașul Harkov, aflat sub bombardamente rusești intense. Șeful spionajului ucrainean, Kirilo Budanov, l-a decorat cu medalia Ordinul Curajului pentru „acțiuni îndrăznețe și decisive într-o situație nefavorabilă tactic”.

Drago și oamenii săi au urmărit trupele rusești adunându-se peste graniță încă de luna trecută, însă nu au putut să le lovească preventiv proviziile și muniția pentru a împiedica atacurile ulterioare pe fondul interdicției SUA de a folosi rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rusesc.

„Erau o mulțime de ruși care se adunau și am fi putut să-i distrugem pe drum, dar nu avem multe ATACMS și oricum avem interdicție de a le folosi acolo. Am fost nevoiți să așteptăm să treacă granița”, a spus el.

Când au lansat în cele din urmă asaltul, pe 10 mai, rușii au dat peste compania de asalt a lui Drago, militari specializați în luptă nocturnă și aflați sub comanda serviciilor de informații militare (HUR). Alături de alte unități de forțe speciale, aceasta a fost redistribuită din regiunea Donbass pentru a întări soldații mobilizați care se pregăteau să înfrunte atacul iminent din tranșee.

Confruntarea a iscat o bătălie cu artilerie între soldați de elită de ambele părți în satul Krasne care durat întreaga zi în timp ce rușii puneau presiune în ofensiva lor spre al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata