Mercenari ruși în Republica Centrafricană: execuții extrajudiciare, violuri, arestări arbitrare

0 7

Un nou grup de 600 de „instructori” ruși a mers recent la Bangui, capitala Republicii Centrafricane. Acest lucru a fost raportat de AFP la  Ministerul rus de Externe. Se presupune că 200 de „instructori” vor lucra cu armata, alți 200 cu poliția și restul cu jandarmeria națională. Smolensky este asigurat că a fost notificat comitetul special al Consiliului de Securitate al ONU cu privire la expediere.

Autoritățile RCA au anunțat sosirea unui nou grup de mercenari ruși în luna mai. Moscova susține că în prezent există 1.135 de „instructori” ruși în Bangui și niciunul dintre ei nu a luat parte la luptele din țară.

Un raport de 40 de pagini al experților ONU care supraveghează implementarea sancțiunilor impuse RCA a fost publicat în această săptămână. Documentul este destinat Consiliului de Securitate al ONU. Comisia ONU declară că a adunat dovezi ale implicării active a Rusiei în operațiunile de luptă, declarând că acestea „au condus adesea mai degrabă decât au însoțit” forțele guvernamentale în timpul contraofensivelor împotriva susținătorilor fostului președinte Francois Bozize.

Potrivit The New York Times, comisia ONU dă vina pe „instructori” și pe forțele guvernamentale din Africa Centrală pentru crime împotriva civililor: reconcilierea excesivă a forței, asasinatei, preluări de școli și jafuri pe scară largă, inclusiv din partea organizațiilor umanitare.

Raportul descrie, de asemenea, cazuri izolate de crime în masă comise de ruși: împușcarea de către mercenari a unui camion la un punct de control din orașul Grimari în decembrie anul trecut (trei persoane au fost ucise și 15 civili răniți) și uciderea a șase civili în timpul asaltului unei moschei deținute de rebeli în Bambari (cel puțin șase civili au fost uciși). Experții ONU au documentat uciderea altor cinci civili de către mercenari ruși, inclusiv două persoane cu dizabilități.

Rușii ar fi luat bani, motociclete și alte obiecte de valoare în timp ce efectuau percheziții la locuințele lor.

În total, potrivit ONU, între 800 și 2.100 de mercenari din Rusia, Siria, Libia și alte țări operează în RCA de la sfârșitul anului 2020.

În luna mai, RFI a anunţat despre un raport al grupului de lucru al ONU privind utilizarea mercenarilor, potrivit căruia cel puțin 100 de persoane au fost ucise  în perioada 1 ianuarie – jumătatea lunii aprilie. La acel moment, au fost documentate 26 de execuții extrajudiciare, 5 violuri și 27 de arestări arbitrare.

Kremlinul neagă categoric acuzațiile comisiei ONU. „Consilierii militari ruși nu au putut participa la asasinate sau jafuri. Aceasta este o altă minciună”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La 18 decembrie, cele mai mari grupuri rebele din Republica Centrafricană au format Coaliția Patrioți pentru Schimbare și au încercat să perturbeze alegerile prezidențiale, iar apoi au lansat o ofensivă asupra Bangui care a eșuat. Apoi, trupele președintelui Fosten-Arkanj Tuaders au lansat o contraofensivă, care a dus la recucerirea mai multor orașe cheie de la rebeli.

Sursa: graniru.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata