Metoda diabolică prin care agenții ruși îi obligă pe ucraineni să spioneze pentru ei

267

Un soldat ucrainean se lupta cu ocupanții pe câmpul de luptă când rușii au venit după părinții săi. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, aceștia au fost luați din casa lor și torturați. Un agent rus l-a contactat apoi pe soldat și i-a dat un ultimatum să schimbe tabăra și să spioneze pentru Rusia, altfel familia sa va suferi și mai mult.

SBU raportează că soldatul a fost de acord să ajute Rusia. Acționând la instrucțiunile unui agent rus, acesta a plănuit să adauge o substanță otrăvitoare în apa unui complex de spălătorie folosit de ofițerii superiori ai Forțelor Armate ucrainene, relatează The Washington Post.

Agenția a declarat că a dejucat un complot de otrăvire a comandamentului militar ucrainean din regiunea Zaporojie. Militarul a fost acuzat de înaltă trădare și riscă închisoare pe viață. Acest incident aruncă lumină asupra tacticilor folosite de serviciile speciale rusești pentru a recruta ucraineni.

Planul inițial al Moscovei a fost ca agenții să se infiltreze în eșaloanele superioare ale societății ucrainene înainte de izbucnirea războiului la scară largă și apoi să preia puterea din interior. Dar majoritatea acestor persoane au fost fie depistate de către agențiile ucrainene de aplicare a legii, fie au fugit după 20 februarie 2022. Acum, la peste doi ani, sunt din ce în ce mai puțini ucraineni cu simpatii pro-rusești, în special cei care dețin poziții influente și sunt dispuși să ajute Moscova.

În multe cazuri, rușii au recurs la șantaj pentru a-i forța pe ucraineni să lucreze pentru ei – amenințând membrii familiilor care încă mai locuiau în teritoriile ocupate temporar în Ucraina sau care fuseseră capturați. Agenții ruși au cerut ca spionii ucraineni să furnizeze informații despre mișcarea echipamentelor militare sau confirmarea faptului că o rachetă și-a atins ținta.

Șantajul nu este o metodă nouă folosită de serviciile de informații rusești, dar a devenit mai răspândită. Un ofițer de contraspionaj al SBU care a investigat astfel de cazuri a declarat că îi pare rău pentru persoanele ale căror rude au fost amenințate, dar consideră că acestea ar trebui să contacteze autoritățile „pentru a preveni sau a minimiza daunele provocate de acțiunile ostile”. În acest caz, ei vor fi tratați ca victime, nu ca trădători.

„Dacă o persoană nu reușește să facă acest lucru, ar trebui să înțeleagă că acțiunile sale vor fi supuse răspunderii penale”, a declarat un oficial SBU.

FSB-ul rus joacă un rol major în detenția și torturarea ucrainenilor în teritoriile ocupate temporar. Reprezentanții serviciilor secrete rusești fac eforturi pentru a evita să fie identificați. Boris Petruniok, analist documentarist la Centrul pentru Drepturile Omului ZMINA, a declarat că există cazuri de bătăi brutale și tortură cu șocuri electrice în toate teritoriile ocupate.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și