Metoda ingenioasă găsită de ucraineni pentru a-și proteja avioanele F-16 de ruși

0 182

Avioanele de luptă F-16 de fabricație americană nu au fost oficial predate Forțelor Aeriene Ucrainene, dar în curând o să apară în rapoartele ministerului rus al apărării ca fiind fie doborâte, fie distruse la sol, pe aerodromuri, scrie publicația rusă Argumentî i Faktî.

Aceasta ar fi nu doar o lovitură pentru aparate în sine, ci pentru prestigiul industriei aeronautice americane, care nu dorește o „înfrângere pe cer”, astfel încât s-au luat măsuri ca avioanele să fie atent camuflate.

De asemenea, sunt amplasate ținte false, machete gonflabile de F-16, care sunt greu de distins din aer de cele reale.

„Falsele” avioane F-16 sunt practic imposibil de distins de adevăratele Fighting Falkon („Fighting Falcon”). Cele false pot fi distinse de cele reale doar de aproape, scrie publicația rusă Argumentî i Factî. Pentru autenticitate, un senzor electronic pentru funcționarea unei stații radar este încorporat în machetă, astfel încât asemănarea este de aproape sută la sută. Singurul lucru care lipsește este mișcarea pe pistă și decolarea.

Avioanele de vânătoare F-16 în sine, pe care Ucraina pare să le fi primit deja – susține publicația rusă – sunt camuflate pe aerodromuri îndepărtate, mai ales pe teritoriul de vest al Ucrainei, unde aerodromurile subterane pentru avioane erau echipate încă din vremea sovietică. Nu sunt multe astfel de aerodromuri, acoperite cu metereze de pământ sau tavane din beton armat.

„Adăposturile aerodromurilor pot fi numite structuri multifuncționale”, spune expertul militar, colonelul forțelor aeriene Aleksander Drobișvski.

Desigur, aceasta înseamnă protecție, camuflaj și siguranța echipamentelor aviatice, oferind în același timp condiții mai confortabile pentru oameni. Este mult mai convenabil pentru tehnicieni și ingineri să pregătească o aeronavă pentru decolare, să efectueze întreținerea de rutină cu un acoperiș deasupra capului, iar calitatea se îmbunătățește.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata