Criza migranţilor/ 20 de ţări, inclusiv Rusia, pe radarul UE. Polonia îl acuză direct pe Putin

0 101

Comisia Europeană a anunţat marţi că monitorizează 20 de ţări, printre care şi Rusia, acuzată însă de Polonia fără ocolişuri, pentru posibila lor implicare în organizarea transportului migranţilor către Belarus, ţară care potrivit UE orchestrează un val migrator la frontierele externe ale blocului comunitar ca represalii după sancţiunile europene, relatează AFP.

Comisia a întreprins demersuri şi către alte 13 ţări de unde au avut loc zboruri pentru transportarea unor migranţi către Belarus.

”Rusia se numără printre ţările unde observăm situaţia cu multă atenţie”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE , Peter Stano. ”Ea este pe radarul nostru şi evaluăm informaţiile şi datele pe care le avem despre zborurile din Rusia şi asupra posibilei implicări a Rusiei în această situaţie”, a adăugat el.

UE acuză autorităţile de la Minsk că organizează din luna iunie zboruri pentru a facilita tranzitul migranţilor dinspre Belarus către UE, aceştia regăsindu-se apoi blocaţi la graniţele cu Polonia, Lituania sau Letonia. Bruxelles-ul denunţă astfel un ”atac hibrid” condus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept răzbunare pentru sancţiunile impuse de către UE în urma reprimării opoziţiei belaruse.

Comisia Europeană a precizat că monitorizează 20 de ţări care ar putea fi implicate în transferul migranţilor către Belarus, acestea fiind Rusia, Africa de Sud, Algeria, Azerbaidjan, Coasta de Fildeş, India, Iran, Kazahstan, Libia, Maroc, Nigeria, Uzbekistan, Qatar, Senegal, Somalia, Sri Lanka, Siria, Tunisia, Venezuela şi Yemen. Comisia este interesată în special de frecvenţa zborurilor provenite din aceste ţări şi de gradul lor de ocupare.

Vezi articolul integral AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata