Mii de georgieni au manifestat pentru eliberarea fostului președinte Mihail Saakașvili

0 69

Circa trei mii de georgieni au manifestat în fața închisorii din orașul Rustavi, în care e deținut fostul președinte Mihail Saakașvili, ce s-ar afla în continuare în greva foamei. Serviciul georgian de securitate afirmă că protestul ar fi preludiul unei lovituri de stat,  planificată de Saakașvili din spatele gratiilor, iar suporterii săi ar plănui să ocupe prin forță clădiri guvernamentale.

Luna trecută, guvernul a respins recomandarea medicilor ca fostul şef al statului să fie spitalizat. Starea lui de sănătate, afirma ministrul de resort, Ekaterina Tikaradze, e „stabilă, pe deplin satisfăcătoare şi nu e nevoie să fie spitalizat în acest moment”. Medicul său personal,  Nikoloz Kipşidze, a afirmat că fostul preşedinte are probleme cu sistemul sanguin, iar acestea se pot agrava din cauza refuzului său de a se alimenta. Avocaţii lui Saakaşvili amintesc că legile georgiene nu permit hrănirea unui grevist al foamei fără acordul său decât dacă acesta este inconştient.

Saakașvili va trebui să execute integral pedeapsa de șase ani de detenție înainte de fi pus în libertate – au afirmat responsabilii politici de la Tbilisi. „Nimeni de pe pământ nu e în măsură să ne poată convinge să-l eliberăm” – a declarat premierul  Irakli Garibașvili, după ce Ucraina, unde Saakașvili conducea o agenție care elaborează strategii de reformă, a solicitat transferarea lui. Și actuala președintă, Salome Zurabișvili, a declarat că nu-l va grația pe antecesorul său, condamnat pentru abuz de putere, într-un dosar pe care Saakașvili îl califică drept fabricat politic. El a fost arestat pe 1 octombrie, când a revenit, pe neașteptate, în țară după opt ani de exil.

Considerat un naţionalist pro-occidental, preşedinte între 2004 şi 2013, Saakaşvili, 53 de ani, e fondatorul principalului partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), şi le-a promis suporterilor săi că va fi alături de ei la alegerile locale de pe 2 octombrie, pentru a le apăra opţiunea electorală. Pentru partizanii săi, el e eroul ce a condus aşa-numita Revoluţie a trandafirilor care, în 2003, a înlăturat de la putere elitele postcomuniste corupte. Adversarii din actualul partid de guvernământ, Visul georgian, îi reproşează pornirile autoritare şi înfrângerea militară din 2008, când trupele ruse au invadat Georgia şi au consolidat independenţa de facto a regiunilor secesioniste pro-moscovite Osetia de Sud şi Abhazia.

Sursa: https://www.veridica.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata