Mikhail Saakașvili a încetat greva foamei, după 50 de zile

0 116

Fostul președinte al Georgiei, Mikhail Saakashvili, aflat în închisoare, a fost mutat într-un spital militar și va pune capăt unei greve a foamei de 50 de zile, au declarat avocatul și medicul său.

Saakashvili a fost dus de la o clinică a închisorii la un spital militar din orașul Gori în noaptea de 19 noiembrie, pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la sănătatea sa.

Medicul său personal a spus că starea sănătății fostului președinte este stabilă, dar gravă.

Mikhail Saakashvili ceruse să fie dus la un spital civil, ceea ce guvernul a refuzat, cu argumentul că susținătorii săi vor lua cu asalt o astfel de unitate. În schimb, guvernul a propus ca Saakashvili să fie mutat la spitalul militar din Gori, situat la aproximativ 70 de kilometri de capitala Tbilisi.

Saakashvili, fondatorul Mișcării pentru Unitate Națională – astăzi principalul partid de opoziție – a fost arestat la 1 octombrie când s-a întors în Georgia după o absență de opt ani pentru a sprijini opoziția înaintea alegerilor locale. Apoi a început greva foamei. Mii de susținători ai săi au organizat zilnic proteste împotriva arestării lui.

Saakashvili, președinte al Georgiei din 2004 până în 2013, a fost condamnat în lipsă în 2018 pentru abuz de putere și pentru obstrucționarea justiției. În prezent, se confruntă cu trei dosare penale separate, legate de dispersarea violentă a mitingurilor opoziției în 2007, presupusa deturnare de fonduri de stat și trecerea ilegală a granițelor statului când s-a întors în Georgia.

Saakashvili spune că toate acuzațiile împotriva lui sunt motivate politic.

 

sursa: europa libera

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata