Militari de elită afgani, ajunși gunoieri în Iran, se alătură mercenarilor Wagner ce luptă în Ucraina

0 324

Statutul pierdut și o existență precară în Iran îi obligă pe mulți foști militari afgani, unii dintre ei antrenați de armata Statelor Unite în comandouri de elită, să se gândească la a se angaja ca mercenari în războiul din Ucraina, și în alte conflicte.

Mulți foști membri ai forțelor de securitate afgane acuză Statele Unite că i-au abandonat după ce Talibanii au recăpătat puterea în Afganistan anul trecut.

Potrivit mai multor mesaje WhatsApp văzute de Radio Azadi de la RFE/RL, unii din foștii militari afgani de elită fac deja demersuri pentru a se alătura grupului Vagner, cunoscut și sub numele de Wagner, o organizație paramilitară privată care are un rol important în războiul Kremlinului împotriva Ucrainei.

Alții care trăiesc în prezent în Iran, unde mii de foști soldați afgani și-au căutat refugiu în urma confiscării de către talibani a Afganistanului lor natal în august 2021, spun că se află la limita subzistenței, fac diverse munci necalificate, sau chiar strâng gunoaiele ca să supraviețuiască.

Această situație e o schimbare majoră pentru foștii membri ai Armatei Naționale Afgane (ANA) și pentru cei care făceau parte din comandourile de elită instruite de americani și de aliații occidentali și erau baza fostului guvern pentru apărarea țării și lupta contra Talibanilor și a grupării extremiste Statul Islamic.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata