Ministerul Apărării al Federației Ruse a informat că Grupul Operativ al Trupelor Ruse dislocat în Transnistria a organizat în ajunul sărbătorilor de iarnă un exercițiu militar de combatere a terorismului.

Potrivit instituției apărării, „unitatea de combatere a terorismului a fost dislocată prin alertă în zona indicată pentru a respinge un atac și a elimina grupurile teroriste. În cadrul exercițiului de control, militarii unității de combatere a terorismului au demonstrat acțiuni coerente în ceea ce privește blocarea și eliminarea presupușilor teroriști.

La finalul exercițiului, au fost căutate obiecte suspecte, fiind depistat un dispozitiv explozibil care a fost neutralizat de geniștii GOTR.

„Exercițiul antiterorist a fost desfășurat cu scopul de a spori vigilența militarilor în timpul sărbătorilor de Revelion și Crăciun”, se arată în comunicatul Districtului Militar Vest al Ministerului Apărării rus.

Menționăm că în ziua de 23 decembrie, în preajma satului Corjova din raionul Dubăsari, au fost auzite rafale de arme timp de 10 minute. Martorii au vorbit despre prezența mașinilor militare, a zeci de soldaț și a unei ambulanțe. Au fost văzuți și persoane înarmate, îmbrăcate în civil. Evenimente similare au avut loc și în preajma localității Varnița. Menționăm că ambele localități se află în Zona de Securitate.

Pe lângă exercițiul „antitero”, Ministerul rus al Apărării, a informat despre o aplicație ce viza oprirea forțată a unui automobil ce urma să introducă în Zona de Securitate a unor obiecte interzise. „În cadrul exercițiului, GOTR au aplicat acțiuni de oprire forțată a mijlocului de transport folosind tehnica specială „ariciul”, după care inamicul presupus deschis focul. Militarii au ocupat pozițiile de luptă și l-au reținut pe presupusul inamic”, se arată într-un comunicat al Districtului Militar Vest.

Biroul pentru Reintegrare a reacționat față de împușcăturile în Zona de Securitate declarând pentru Replica Media că nu dispune de informații detaliate la subiect, însă, conform unor date de pe teren, în antrenamentele vizate a fost implicat Contingentul Militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii și acestea au avut un caracter planificat, de instruire periodică a efectivelor, iar preventiv despre intenția, perioada, locațiile (posturile de pacificare), echipamentele și personalul antrenat a fost notificat Comandamentul Militar Întrunit.

Totodată, partea rusă a anunțat că structurile de forță subordonate Tiraspolului au însoțit coloana de militari și de tehnică în timpul deplasării”, se menționează în răspunsul BPR.

Biroul precizează că aceste antrenamente au avut loc în data de 23 decembrie 2021 în adiacentele posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii nr.7 (Dubăsari) și nr.8 (Bender-Varnița), iar la 24 decembrie 2021 în preajma posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii nr.1 (Dubăsari) și nr.3 (Bender-Varnița), în urma desfășurării lor nefiind raportate incidente.

„În legătură cu faptul că aceste măsuri necesită o coordonare și o aprobare prealabilă din partea Comisiei Unificate de Control, responsabilă de perimetrul Zonei de Securitate, precum și întru evitarea situațiilor de tensionare a situației dar și de a bulversa cetățenii aflați în preajmă și opinia publică, delegația Republicii Moldova va insista ca asemenea măsuri să fie coordonate în modul stabilit cu toate componentele Comisiei și nu doar prin Comandamentul Militar Întrunit”, se mai menționează în reacția Biroului.