Ministerul rus de Externe: Chișinăul nu ar trebui să politizeze excesiv activitățile Ambasadei Federației Ruse

0 159

„Chișinăul nu ar trebui să politizeze excesiv activitățile Ambasadei Federației Ruse la Chișinău”. Este reacția purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la mesajul Ministerului de Externe de la Chișinău cu privire la participarea ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, la o videoconferință organizată de Tiraspol.

Potrivit Mariei Zaharova, ”Chișinăul este conștient de faptul că Rusia nu pune la îndoială integritatea teritorială a Republicii Moldova, este garantul și mediatorul soluționării transnistrene și susține dezvoltarea progresivă a relațiilor ruso-moldovenești în spiritul principiilor stabilite în Tratatul de prietenie și cooperare, semnat în 2001. Purtătoare de cuvânt a ministerului rus de externe, afirmă că acțiunile ambasadorului rus în R. Moldova respectă pe deplin aceste principii.

Mai mult, Zaharova afirmă că Chișinăul ar trebui să-și dea seama, de asemenea, că, fără menținerea contactelor cu părțile la conflict, este imposibil să îndeplinească funcții de mediere în soluționarea transnistreană. Iar responsabilitățile oricărui ambasador includ dezvoltarea legăturilor cu regiunile țării gazdă și menținerea contactelor cu diaspora din propria țară situată acolo. Potrivit ei, astfel de activități, inclusiv călătorii la entitățile constitutive ale Federației Ruse, sunt efectuate de Ambasada Republicii Moldova la Moscova și acest lucru nu provoacă nicio alergie în partea rusă. Mai ales când vine vorba de videoconferință.

Reacția vine după ce marți, 16 februarie, Ministerul Afacerilor Interne și Intgrării Europene le-a solicitat  diplomaților acreditați în țara noastră să se abțină de la participarea la activitățile organizate de către structurile de la Tiraspol, „care sunt utilizate în scopuri de propagandă și speculații politice”. Comentariul a venit în contextul participării, în format de videoconferință, a ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, la un eveniment organizat de structurile de la Tiraspol. MEIE a solicitat misiunilor diplomatice să fie informat în timp util, concomitent cu Biroul Politici de Reintegrare, despre contactele avute și conținutul discuțiilor purtate, precum și să dezmintă public informațiile eronate și tendențioase pe care ar putea să le conțină declarațiile și comunicatele de presă emise de către structurile neconstituționale de la Tiraspol. În discursul său, ambasadorul rus a vorbit despre rolul misiunii de pacificare condusă de Rusia în regiunea din stânga Nistrului. Vasnețov a participat și anul trecut la colegiul așa-numitului minister de externe de la Tiraspol. Și atunci Ministerul de Externe de la Chișinău l-a convocat și le-a cerut diplomaților ruși „să se abțină” de la participarea la evenimentele organizate de administrația separatistă din stânga Nistrului.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata