Miniștri și parlamentari ultranaționaliști din Israel insistă să colonizeze Gaza: a venit timpul „să ne întoarcem acasă”

0 39

Miniștri și parlamentari de dreapta din Israel au cerut restabilirea coloniilor evreiești în Fâşia Gaza cântând un refren mult auzit în ultimele luni, și anume că „Acordurile de la Oslo au murit”.

În fața a mii de simpatizanți, 11 miniștri și 15 deputați din coaliția guvernamentală de dreapta din Israel au scandat duminică seara pentru restabilirea coloniilor evreiești în Fâșia Gaza. Unii dintre cei care au luat cuvântul s-au pronunțat chiar pentru strămutarea populației palestiniene odată cu încheierea războiului dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas, relatează The Times of Israel.

„Acordurile de la Oslo au murit”

Vorbind într-o atmosferă de carnaval la Centrul Internațional de Conferințe din Ierusalim, ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich, care conduce partidul ultranaționalist Sionismul Religios, a lăudat „virtuțile” creării de noi colonii. „Cu voia lui Dumnezeu, ne vom restabili (coloniile, n. red.) și vom fi învingători”, a declarat el.

Ulterior, ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, care conduce partidul de extrema dreaptă Forța Evreiască, i-a transmis prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care nu a fost prezent la eveniment, că a venit „timpul să ne întoarcem acasă la Gush Katif”, referindu-se la un grup de așezări israeliene din sudul Fâșiei Gaza părăsite în 2005 în cadrul unui proces de dezangajare unilaterală din enclava palestiniană.

În opinia lui Ben Gvir, restabilirea coloniilor este singura modalitate de a garanta securitatea Israelului. „Retragerea duce la război şi, dacă nu vrem un alt 7 octombrie, trebuie să ne întoarcem acasă, să controlăm teritoriul şi (…) să încurajăm” plecarea „voluntară” a palestinienilor din Gaza, a susținut el.

Smotrich, Ben Gvir și alți șase deputați prezenți la eveniment au semnat o foaie de parcurs numită „Legământul Victoriei și Restabilirea Așezărilor”, care prevede ridicarea unor colonii evreiești „pline de viață” în Fâșia Gaza.

Alături de ei, ministrul Comunicațiilor, Shlomo Karhi, membru al Partidului Likud al lui Netanyahu, a cerut, de asemenea, restabilirea de colonii evreiești în Gaza și „încurajarea emigrării voluntare” a palestinienilor.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata