Miniștrii Apărării din statele UE, discuții despre provocările Rusiei și prezența grupului Wagner în zone de interes strategic al UE

0 154

La Brest a avut loc în perioada 12-13 ianuarie Reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene. La discuții au luat parte reprezentanți ai NATO, ONU şi ai Parlamentului European, și s-a discutat despre provocările determinate de interferenţele actorilor statali și non-statali în teatrele de operații ale UE.

Miniștrii apărării au evidențiat impactul negativ al unor grupări precum Grupul Wagner în zone de interes strategic pentru Uniunea Europeană – Ucraina, Libia, Republica Centrafricană și, cel mai recent, în Mali. De asemenea, Secretarul general al NATO a prezentat principalele concluzii rezultate în urma desfăşurării Consiliului NATO – Rusia.

În intervenția sa, ministrul român al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a evidențiat, de asemenea, influența negativă în zone de conflict a Grupului sus-menționat, fapt ce contribuie la deteriorarea situației de securitate și care are un efect destabilizator, interferând cu eforturile operaționale ale UE. De asemenea, oficialul român a subliniat importanța cooperării strânse și a dialogului cu NATO și ONU, cât și a sinergiilor dintre eforturile operaționale în vederea combaterii efectelor negative ale interferențelor acestor actori, exprimând sprijinul României pentru aceste eforturi.

În cea de-a doua zi a reuniunii, dezbaterile au debutat cu o sesiune privind problemele de actualitate, în cadrul căreia miniștrii apărării au discutat despre situația de securitate din Ucraina și de la granița acestui stat cu Federația Rusă, generată de desfășurarea masivă a trupelor rusești, inclusiv prin prisma rezultatelor vizitei recente a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, în Ucraina.

Detalii, AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata