Mircea Geoană, numărul 2 în NATO, cere Rusiei să revină la „un dialog sincer” cu Alianța: „Până la urmă nu noi am anexat Crimeea”

0 362

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a cerut oficialilor ruși să stabilească „un dialog solid, transparent și sincer” cu Alianța, în contextul tensiunilor care persistă între Moscova și Occident. Geoană a făcut declarațiile în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Suntem pregătiți să continuăm discuțiile și îndemnăm Rusia să revină în Consiliul NATO-Rusia. Pentru moment, Rusia ne refuză invitațiile, însă sperăm că își vor da seama care sunt beneficiile unui dialog solid, transparent și sincer cu NATO”, a spus Geoană, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.

Secretarul general adjunct a spus că nu va specula legat de motivele „activităților neobișnuite” ale armatei ruse în jurul Ucrainei, însă a insistat că NATO va rămâne „vigilentă” și „foarte fermă în descurajarea amenințărilor și în apărarea în fața acestora”.

Pe lângă tensiunile legate de probleme mai vechi, precum anexarea Crimeii sau conflictul în desfășurare din estul Ucrainei, Rusia a fost acuzată mai recent și de faptul că îl ajută pe dictatorul bielorus, Lukașenko, în acțiunile sale de la granița cu Uniunea Europeană. Kremlinul neagă.

La începutul acestei luni, Ucraina transmitea că până la 90.000 de militari ruși se aflau în apropierea graniței, în ciuda faptului că exercițiile militare s-au încheiat.

Occidentul și-a exprimat, îngrijorarea și cu privire la recenta desfășurare de trupe ruse în apropiere de granițele Ucrainei. De cealaltă parte, Rusia s-a arătat iritată de acțiunile navale ale membrilor NATO din Marea Neagră.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata