Misreport: Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi și operațiunea de dezinformare a Rusiei

0 291

După spitalizarea lui Aleksei Navalnîi în Germania, instituțiile de propagandă pro Kremlin – site-uri și televiziuni – au declanșat o amplă campanie de dezinformare, promovând mai multe narațiuni prin care au încercat să ascundă adevărul în cazul otrăvirii.

Misreport a selectat trei narațiuni, pentru a arăta cum funcționează aparatul de propagandă al Kremlinului.

Discreditarea: „Nu a fost otravă, de vină e consumul de alcool”

Imediat după ce vestea otrăvirii lui Navalnîi a devenit publică, pe toate canalele oficiale ale Kremlinului versiunea oficială transmisă a fost că opozantul s-ar fi îmbătat cu o seară înainte, iar starea de rău i se trage de la o pastilă luate pentru a combate mahmureala.

Alte publicații au pus direct pe seama consumului de alcool anunțul otrăvirii. Purtătoarea de cuvât a lui Navalnîi a negat toate aceste variante. (Business Insider)

A fost începutul unei serii de atacuri orientate împotriva lui Navalnîi însuși, scopul acestora fiind de a-l discredita și de crea percepția publică a unui personaj insignifiant, pe care Federația Rusă nu are niciun motiv să-l ia în seamă. Narațiunea e demontată și explicată pe larg de Ukraine Crisis Media Center.

Atacul străinilor asupra Rusiei

O altă narațiune pe care Kremlinul a încercat să o impună în spațiul media a fost aceea că toată povestea din jurul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi e un atac al Vestului împotriva Rusiei

Astfel, canalele media de propagandă au început să difuzeze subiecte precum: Germania îl controlează de fapt pe Navalnîi și el spune orice îi cere această țară, serviciile secrete ale Vestului lucrează împreună cu acesta pentru a discredita Rusia. Altele au avansat ideea că otrăvirea este o poveste a Vestului pentru a justifica noi sancțiuni pe care să le impună Rusiei.

S-a ajuns în punctul în care mai multe site-uri promovau ideea că dacă activistul nu moare, atunci cu siguranță nu a fost otrăvit cu Novichok și totul este un plan pus la cale de dușmanii externi ai Rusiei.

EUvsDisinfo a cartat subiectele și le-a prezentat pe larg aici.

Nu am fost noi

După ce un laborator militar german și alte două laboratoare medicale independente au confirmat otrăvirea cu Novichok a disidentului rus, eforturile Rusiei s-au îndreptat spre a dovedi că nu au nicio legătură cu otrăvirea. Vladimir Putin i-ar fi spus președintelui Franței, Emmanuel Macron, că Navalnîi s-a otrăvit singur. (The Moscow Times)

Alte declarații oficiale sau presupuneri avansate de media pro Kremlin au arătat că e posibil ca țările din Vest să-l fi otrăvit. Linia de propagandă în reacțiile Rusiei la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi sunt asemănătoare cu reacțiile Rusiei la celebrul caz Skripal. (EUvsDisinfo)

Pentru a înțelege strategia Kremlinului, e bine să vedem un efect al acestor campanii de dezinformare: doar 33% dintre ruși cred că opozantul lui Putin a fost otrăvit intenționat, arată un sondaj citat de Coda Story.

Sursa: https://newsletter.misreport.ro/issues/otravirea-lui-aleksei-navalnii-i-opera-iunea-de-dezinformare-a-rusiei-295875

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata