Misterul planează asupra unei pene majore a internetului în Rusia

0 83

Misterul planează asupra unei întreruperi majore a internetului în Rusia marți seara, fiind difuzate informații contradictorii despre potențialele cauze, relatează Newsweek.

Utilizatorii de internet din toată țara și din străinătate nu au putut accesa site-uri cu domeniul .ru preț de mai multe ore, marți seara, perturbarea afectând sute de aplicații și site-uri mobile. Radio Svoboda, serviciul rus al Radio Europa Liberă/Radio Liberty, a citat experți care au subliniat că este probabil cea mai importantă întrerupere a internetului din istoria recentă.

A avut loc la câteva zile după ce presa rusă a relatat despre întreruperi localizate în regiunile rusești Leningrad, Pskov și Novgorod.

Ministerul Dezvoltării Digitale din Rusia a declarat miercuri că întreruperea a fost remediată și că a fost provocată de probleme tehnice la extensiile de securitate ale sistemului de nume de domeniu (DNSSEC), care privesc autentificarea securizată în sistemul de nume de domeniu.

Acesta a adăugat că „problemele cu DNS pot continua o perioadă de timp până când datele actualizate sunt distribuite în sistemul numelor de domeniu”.

Ministerul Dezvoltării Digitale nu a dat însă detalii referitor la ce anume a provocat erorile.

Cei de la Proiectul Net Freedoms, care are peste 38.000 de abonați pe Telegram, au sugerat că perturbarea ar fi putut fi cauzată de testarea de către autoritățile ruse a unui sistem separat care n-a funcționat.

Aceștia au explicat că autoritățile ruse „au atenționat cu mai mult timp în urmă că vor încerca să mute toți utilizatorii din țară pe serverul național DNS”.

„În Rusia a avut loc o defecțiune la scară largă a rețelei de internet – multe site-uri web cu domeniul .ru n-au mai putut fi accesate”, a scris miercuri Anton Gerașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, într-o postare pe X.

„Aplicațiile bancare, inclusiv Sberbank, nu mai funcționează. Se constată perturbări în funcționarea operatorilor de telefonie mobilă”, a scris Gerașcenko, adăugând că „motivele  sunt neclare”.

Deși nu este limpede dacă întreruperile sunt legate, portalul rusesc de știri RBC a raportat la 29 ianuarie că internetul a fost închis în mai multe regiuni rusești începând cu 25 ianuarie din motive de securitate legate de vizitele unor „oficiali de rang înalt”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata