Miza uriașă din spatele alegerilor de la Chișinău. Prin ce metode încearcă Rusia să-și subordoneze Republica Moldova

0 196

Rusia încearcă să câștige din nou control asupra Republicii Moldova și se implică în alegerile locale de duminică, 5 noiembrie. Pentru a-și atinge scopul, propaganda rusă caută să exploateze nemulțumirile provocate de creșterea galopantă a prețurilor în cea mai săracă țară a Europei. În plus, Kremlinul are pionii săi pe care îi susține în principalele orașe, iar primarul Chișinăului, Ion Ceban, e calul troian al Moscovei.

Alegerile locale din Republica Moldova, care vor avea loc duminică, 5 noiembrie, reprezintă un adevărat test și pot indica dacă această țară își va menține parcursul european sau va reintra în sfera de influență a Rusiei. Miza e una specială și pentru România, din motive evidente: legăturile de sânge și sentimentale, dar și pentru că o eventuală reînscriere a Moldovei pe orbita Moscovei nu ar avea cum să reprezinte o veste bună la București și Bruxelles.

Bătălia pentru Chișinău se va da între pro-europeanul Lilian Carp, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune fondată de președintele Maia Sandu, și actualul primar, Ion Ceban, omul susținut din umbră de Moscova. Pro-europenii și pro-rușii se vor duela și pentru fotoliul de primar în alte orașe ale țării.

Profesor de relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și expert evaluator al Comisiei Europene, Valentin Naumescu explică, pentru „Adevărul”, la ce am putea să ne așteptăm. Temerile sunt mai ales în ceea ce privește propaganda rusă, foarte activă și eficace în Republica Moldova.

De asemenea, „Adevărul” a discutat cu doi analiști politici din Republica Moldova, Valeriu Pașa și Ion Tăbîrță, care vorbesc despre felul în care Rusia încearcă să revină la butoane, promovându-și oamenii fideli în cursa pentru principalele orașe.

Unde țintește Rusia

Profesorul Valentin Naumescu avertizează că propaganda rusă ar putea exploata nemulțumirile provocate de sărăcia și creșterea prețurilor, pentru a compromite guvernarea pro-europeană. De altfel, una dintre problemele cu care se confruntă pro-europenii este că fostele coaliții conduse de Filat și Plahotniuc au făcut abuz de retorica pro-Bruxelles, dar în realitate nu au făcut decât să crească sărăcia și corupția.

„Problemele economice și sociale contează întotdeauna foarte mult. Aș spune că sunt cele mai importante pentru majoritatea alegătorilor, chiar înaintea chestiunilor de politică externă și de orientare strategică a țării. Așa se întâmplă peste tot în lume. În plus, la alegerile locale contează în mare măsură și cum sunt percepuți candidații pentru funcțiile de primari, fiind vorba de alegeri personalizate”, explică profesorul clujean.

De altfel, riscurile ca Federația Rusă să încerce să destabilizeze și să provoace incidente în timpul scrutinului rămâne ridicat.

Știm că, după începutul invaziei din Ucraina și poziționarea fermă pro-Ucraina și pro-occidentală a autorităților de la Chișinău, Rusia a început, direct sau prin intermediarii și agenții săi de influență de pe plan local, să facă presiuni pentru destabilizarea politică din Republica Moldova, să provoace proteste, tulburări, tensiuni stare de agitație etc. Este posibil ca astfel de momente tensionate să apară și în zilele următoare”, adaugă Naumescu.

El precizează că că, până acum, Guvernul de la Chișinău a fost capabil să gestioneze cu succes provocările rusești.

La precedentele alegeri prezidențiale și parlamentare, s-a văzut că a existat o susținere masivă pentru opțiunea pro-europeană. Riscul nu este ca alegătorii să întoarcă neapărat spatele opțiunii pro-europene în sine, ci să evalueze mai mult sau mai puțin critic performanțele administrației. De aceea este important ca guvernarea de la Chișinău să reușească să aibă performanțe și rezultate vizibile pentru populație”, mai spune Naumescu.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata