Modalitățile prin care Prigojin poate semăna haos și după moarte

0 143

Ieșirea din scenă a șefului mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, după o presupusă moarte fulgerătoare într-un accident de avion, miercuri, a lăsat în urmă multe întrebări, dar și incertitudine cu privire la ceea ce le rezervă viitorul celor câtorva mii de luptători ai grupului său paramilitar Wagner.

(…) Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a fost multă vreme asociat cu violențele și haosul ce au însoțit schemele de afaceri dubioase ale grupării Wagner în Orientul Mijlociu, Africa și Europa. Poreclit „bucătarul lui Putin” prin prisma contractelor de catering cu Kremlinul, moștenirea sa se împletește cu nenumăratele acuzații de abuzuri asupra drepturilor omului care au venit la pachet cu îndeletnicirea de a rezolva treburile murdare ale președintelui rus Vladimir Putin.

În cele din urmă, gura sa prea mare- de când și-a întețit criticile publice la adresa Kremlinului, culminând cu revolta sa de scurtă durată, și până la ultimul său mesaj video înregistrat în Africa, cu doar o zi înainte de a se îmbarca în avion – s-ar putea să-i fi pecetluit soarta. După ce a pornit în marș spre Moscova pentru a contesta conducerea războiului în Ucraina, în iunie, observatorii vechi ai regimului de la Kremlin au presupus că cel mai probabil asasinii lui Putin așteptau.

Totuși, în timp ce viitorul operațiunilor Grupului Wagner – și al întregului imperiu al lui Prigojin, de la minerit la operațiuni de propagandă în numele Moscovei – atârnă în balanță, s-ar putea să nu fie încă sfârșitul pentru elemente ale mașinațiilor șefului Wagner, chiar dacă acestea capătă noi forme.

În acest moment, viitorul Grupului Wagner va cădea probabil în mâini pro-Putin, a apreciat pentru Daily Beast Ronald Marks, fost ofițer al serviciilor clandestine ale CIA și asistent special al directorului adjunct al serviciilor centrale de informații pentru afaceri militare.

„Grupul Wagner va fi preluat de cineva care este prieten cu Putin sau, cu siguranță, care îl va linguși pe Putin în acest moment”, a prezis Marks.

În opinia sa, motivul probabil pentru care Putin a decis să amâne cu câteva săptămâni uciderea lui Prigojin, după ce acesta a pus la cale rebeliunea militară împotriva conducerii armatei ruse, a fost căutarea unui succesor.

„În plus, un accident de avion în Rusia este foarte trist”, a comentat Marks, menționând că criticii regimului obișnuiesc să moară din motive suspecte sau inexplicabile, cum ar fi căderea de la ferestre.

Ferestrele rusești sunt foarte greu de deschis și de închis, ei aruncă oamenii pe fereastră, scările sunt alunecoase, au loc accidente- exact ceea ce îți dorești în vechea lume a spionajului: negarea plauzibilă”, a subliniat acesta.

„Toată lumea este șocată, dar, aș spune, fericită”, a comentat vestea morții șefului Wagner un deputat rus, potrivit publicației independente Verstka, citată de contul „ChrisO_wiki”.

Sean McFate, un expert în miliții mercenare și fost parașutist și ofițer este la rândul său de părere că modelul Wagner va dăinui, în ciuda a ceea ce a pățit Prigojin.

„Poate că Prigojin e mort, dar nu cred că este valabil și pentru modelul său de afaceri. Produce prea mulți bani și servește intereselor hegemonice ale Rusiei”, a apreciat McFate pentru Daily Beast. „E de așteptat ca altcineva din Wagner să apară și să preia conducerea, probabil cu aprobarea lui Putin. Tototavă, așteptați-vă la imitatori”.

Totuși, nu toți cei familiarizați cu modul de operare a grupului Wagner sunt la fel de convinși că tranziția va fi una prea lină.

În Belarus, miza următoarei mișcări a Wagner este extrem de mare. Aproape 6.000 de luptători Wagner s-au mutat în această țară în urma revoltei lui Prigojin, în urma unei înțelegeri încheiate între Putin, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, și șeful mercenarilor.

Decizia de a transfera luptătorii grupării în Belarus – sub supravegherea lui Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin – a fost de natură să stârnească panică la granițele țării în ultimele săptămâni. Oficialii din statele membre ale NATO, precum Polonia, au tras un semnal de alarmă cu privire la amenințările hibride reprezentate de Belarus și Rusia, dar la posibilitatea ca acești luptători să le traverseze granițele și să creeze haos în țările lor.

Relocarea luptătorilor Wagner în Belarus a ridicat semne de întrebare cu privire la cine este cu adevărat responsabil de operațiunile lor – dacă Putin conduce din culise, dacă Lukașenko coordonează în rol de marionetă a lui Putin sau dacă Prigojin rămâne la butoane.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata