Moldova din stânga Nistrului, efemeritatea alegerilor rusești
Alegerile federale din Rusia care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute au reaprins dezbaterea asupra Transnistriei, determinând oficialii moldoveni să spună că „în pofida poziției exprimate în mod constant de către autoritățile moldovenești, partea rusă a acționat într-un mod care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului bilateral legal ”, relatează IPN, cu referință la Reporter UE.
Sursa îl citează pe profesorul în științe politice și expert în spațiul ex-sovietic, Armand Gosu, că alegerile pentru Duma Rusă desfășurate pe teritoriul Moldovei reprezintă „incontestabil o încălcare a suveranității Republicii Moldova”. El spune că Moscova a negociat direct cu Tiraspolul (capitala spațiului separatist din stânga Nistrului) deschiderea și funcționarea secțiilor de votare pe teritoriul republicii separatiste, ceea ce înseamnă că nu se recunoaște suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei”.
Pe lângă raioanele din stânga Nistrului, autoritățile ruse au deschis secții de votare în Chișinău, capitala Moldovei, precum și în orașele Comrat și Bălți, obținând cel mai mare număr de secții de votare deschise de Rusia în afara granițelor sale.
Sursa se referă și la opinia lui Valeriu Pasa de la Comunitatea WatchDog.MD, care a declarat pentru Reporter UE că „nu pot numi ceea ce se întâmplă în Rusia ca fiind alegeri. Nu este altceva decât o farsă. Prin urmare, problema unui proces electoral sigur în Transnistria se încadrează în aceeași categorie.
„Pentru liderii separatiști, este important să-și demonstreze loialitatea față de Kremlin oferind cât mai multe voturi pentru partidul lui Putin”, a declarat Gosu pentru Reporter UE. Comentând, în context, natura alegerilor din Rusia, expertul a relevat că „alegerile din Rusia nu sunt nici corecte și nici nu reflectă voința electoratului”.
Alegerile de săptămâna trecută din Transnistria pentru Duma Rusă au fost pe larg folosite pentru a prezenta rolul decisiv al Rusiei privind „ajutorul și sprijinul” pentru regiune. Realitatea, însă, prezintă o altă poveste despre ajutorul Rusiei, precum și despre schimbul comercial cu unul din avant-poste-urile lumii ruse, una dintre cele mai sărace regiuni din Europa.
Sursa: https://www.ipn.md