Moldova intră în stare de urgență. Ce înseamnă asta?

2.476

În timp ce delegația moldovenească de la Moscova negociază cu Gazprom și nu există certitudinea că va fi semnat un nou contract, autoritățile introduc regimul stării de urgență din cauza crizei gazelor. Acest regim, potrivit premierului Natalia Gavrilică, va permite ocolirea unor proceduri prevăzute de lege pentru a accelera achiziționarea gazelor din surse alternative. Disinfo.md explică ce mai prevede introducerea stării de urgență.

Odată cu instituirea stării de urgență, va fi înființată și o comisie specială, care va trebui să stabilească un regim special de achiziție a gazelor naturale în ritm accelerat și, la fel de urgent, să aloce fonduri pentru achiziționarea cantității necesare de gaze naturale.

De asemenea, comisia va emite reglementări care:

  • vor permite luarea de măsuri prompte pentru rezolvarea crizei gazelor, inclusiv prin derogare de la dispozițiile legale, dacă este necesar, pentru a raționaliza consumul de gaze naturale și de alte resurse energetice;
  • vor autoriza furnizorii și distribuitorii să achiziționeze, să transporte și să distribuie gaze naturale pe întreg teritoriul țării;
  • vor permite să coordoneze activitățile mijloacelor de informare în masă pentru:
    a) a informa populația cu privire la cauzele și amploarea situației de urgență, la măsurile luate, la consecințele situației și la protecția populației;
    b) a familiariza populația cu regulile de conduită în regim de urgență;
    crearea unui instrument operațional pentru colectarea plăților de la consumatori pentru gazele naturale utilizate;
  • de asemenea, va permite întreprinderea altor acțiuni necesare pentru a diminua și elimina consecințele crizei gazelor naturale.

În cadrul unei ședințe extraordinare a parlamentului, premierul Natalia Gavrilița a declarat că Moldovatransgaz și MoldovaGaz nu pot rezolva singure problemele și a cerut guvernului să le ofere asistență. Gavriliță a subliniat că și ANRE a confirmat necesitatea impunerii stării de urgență. „Suntem obligați să acționăm după un plan alternativ”, a spus Gavriliță, explicând că suntem meniți să cumpărăm gaze de la alți furnizori.

***

La 22 octombrie, guvernul a aprobat introducerea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 30 de zile (22 octombrie – 20 noiembrie). În plus, în dimineața zilei de 22 octombrie s-a aflat că negociatorii moldoveni de la Moscova nu au reușit încă să ajungă la un acord final cu Gazprom și că „nu există nicio certitudine” că autoritățile vor reuși în cele din urmă să negocieze un contract.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și