Moldova nu se aliniază deocamdată sancțiunilor impuse împotriva Rusiei. Explicația ministrului de Externe
În Republica Moldova după anexarea Crimeii în 2014 și conflictul din estul Ucrainei s-a luat deciza de a nu alinia țara noastră la sancțiuni europene sau americane împotriva Federației Ruse. În prezent Moldova se ghidează de menținerea acestei linii, a declarat Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europne, Nicu Popescu, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.
”Știți foarte bine că deciziile privind impunerea unor sancțiuni împotriva Federației Ruse nu sunt decizii simple. Dvs. vedeți că multe state europene au fost angajate în proiecte majore de cooperare cu Federeția Rusă, inclusiv în domeniul energetic până pe ultima sută de metri. Deci aceste decizii de luare a sancțiunilor sunt decizii foarte complicate, foarte dificile pentru state mult mai puternice, mult mai prospere, cu mai multe alternative pentru fucționarea acestor state, decât Republica Moldova. Și deja din 2014 după anexarea Crimeii, după războiul din Ucraina de est, în RM s-a luat decizia de a nu alinia țara noastră la sancțiunile europene sau americane introduse contra Federației Ruse. Și la această etapă noi reieșim din menținerea acestei linii”, a declarat șeful diplomației moldovenești.
Motivele pentru care RM nu aplică sancțiuni Federației Ruse sunt multiple și anume că economia noastră și sistemul nostru energetic nu ar face față unor astfel de costuri, subliniază șeful de la externe. Dar în acelaș timp poziția RM față de acțiunile Federației Ruse este exprimată la nivel diplomatic și verbal, a punctat oficialul.
„Nici un guvern din 2014 nu a luat acțiuni serioase de aliniere la sancțiunile UE. Da, noi am avut această amplitudă și diferențe de limbaj, poziționarea verbală față de Rusia, dar la capitolul acțiuni și aliniere la sancțiuni a existat o continuitate clară între toate guvernările. Motivele sunt multiple: inclusiv că societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a angrena RM în astfel de poziționări, care implică costuri, și acum pentru state membre UE sau pentru state membre NATO compensarea acestor costuri este mai ușoară, pentru RM acest lucru este mai dificil, în acest sens noi ca stat menținem exprimarea poziției noastre față de acțiunile Federației Ruse pe acest palier diplomatic și verbal”, a adăugat ministrul Nicu Popescu.
Rusia atacă deja a șasea zi Ucraina, care opune rezistență. Tot astăzi a avut loc o primă rundă de negocieri dintre reprezentanții conducerilor ruse și ucrainene la granița dintre Belarus și Ucraina. Negociatorii nu au ajuns la o înțelegere, dar s-a decis că va mai urma o a doua rundă de negocieri la granița dintre Polonia și Belarus. Între timp, comunitatea internațională introduce sancțiuni severe la adresa economeie Federației Ruse și vine cu sprijin financiar și militar pentru Ucraina.
Sursa: https://realitatea.md