Moscova acuză din ce în ce mai mult Occidentul de ingerințe în afacerile interne ale Republicii Moldovei. De ce folosește Kremlinul o astfel de retorică în ajunul alegerilor?

147

Cu cât mai mult se apropie alegerile parlamentare anticipate din Moldova, cu atât  mai des Kremlinul acuză Occidentul și Uniunea Europeană de „interferențe” în procesele interne din țară. Ministerul de Externe a avut, de asemenea, o retorică similară în ajunul alegerilor prezidențiale din 2020. Disinfo.md va clarifica strategia acestei retorici și ce legătură are aceasta cu îndemnul socialiștilor de ”a nu da țara străinilor”.

În ultimele săptămâni, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat de trei ori despre faptul că  ”Statele Unite și UE continuă să se amestece în viitoarele alegeri parlamentare din Moldova”, fie despre ”amestecul în afacerile interne” ale Republicii Moldova.

Pe 13 mai ea a declarat în cadrul unuia dintre briefingurile sale că Rusia ia act de încercările tot mai insistente ale Statelor Unite și UE de a influența conducerea Republicii Moldova în perioada premergătoare alegerilor parlamentare. La care Ministerul moldovean de Externe a răspuns că nu observă o astfel de influență din partea altor state și nu vede o posibilă presiune a altor state în legătură cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Ministerul nu a primit niciun raport din partea instituțiilor din Republica Moldova cu privire la posibile presiuni din partea altor state în legătură cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, procesul de pregătire pentru alegeri se desfășoară în conformitate cu normele legale. Inclusiv modul de informare, înregistrare și participare a observatorilor internaționali”, a afirmat Ministerul de Externe într-un comunicat de presă.

Apoi, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan, a răspuns acuzațiilor Kremlinului. El a spus că Statele Unite reacționează responsabil și sincer atunci când observă că fenomenul corupției și interferențele din străinătate amenință independența, suveranitatea și instituțiile democratice ale Republicii Moldova.

„În calitate de parteneri de dezvoltare, desigur, avem un mare interes pentru modul în care este condusă această țară și în ce direcție merge. Dorim să vedem o dezvoltare în continuare în toate domeniile. Când vedem că corupția și ingerințele din străinătate emanate de anumite țări amenință independența, suveranitatea și instituțiile democratice ale Republicii Moldova, noi, Statele Unite, credem că, în calitate de parteneri sinceri, ar trebui să vorbim sincer despre viziunea noastră asupra situației politice din Republica Moldova”, a spus Hogan.

Pe 21 mai, Zaharova a lansat din nou acuzații că Occidentul se amestecă în procesele politice interne ale Republicii Moldova.

„Trebuie să afirmăm din nou că, pe măsură ce se apropie data alegerilor parlamentare anticipate din republică, și acestea urmează să aibă loc pe 11 iulie, retorica agresivă a reprezentanților occidentali nu face decât să ia avânt. Un alt exemplu: în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, șeful delegației UE, Peter Michalko, a recunoscut din nou criticile inacceptabile la adresa autorităților statului moldovean. În special, el a menționat imperfecțiunea sistemului de justiție din Moldova și a subliniat că noul parlament moldovean trebuie să fie credibil. Ca și cum Moldova nu ar putea să își rezolve problememe și fără el” a spus ea, uitând că  recet a criticat deciziile Curții Constituționale.

Ministerul rus de Externe a criticat aspru decizia Curții Constituționale de a recunoaște neconstituțională legea recent adoptată privind statutul limbii ruse. Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova a declarat că „stabilitatea socială a Republicii Moldova și soluționarea disputei transnistrene” depind de acest statut.

Ce au în comun declarațiile Mariei Zaharova cu cele ale blocului PCRM-PSRM?

Retorica despre intervenția sau posibila interferență externă este preluată de partidele de stânga, în special de Blocul electoral PCRM-PSRM, ai căror lideri și-au adus critici reciproce dure mai mulți ani la rând. A doua zi după crearea blocului PSRM-PCRM, liderul comunist Vladimir Voronin a declarat la unul dintre posturile de televiziune că, dacă forțele politice proeuropene vor câștiga alegerile parlamentare din Moldova, „soldații NATO vor veni în țară” și moldovencele „vor naște copii smoliți”.

Tacticile socialiștilor sunt puțin diferite în acest sens, dar mesajul este același.  La Chișinău au fost deja instalate panouri cu apelurile: „Nu vom da țara străinilor. Moldova este în pericol. NU managementului extern.”

„În unele structuri de stat acum deciziile nu sunt luate de cetățenii Republicii Moldova, ci de către diferiți consilieri care primesc salarii din străinătate din fonduri. Nu suntem un stat, ci o republică bananieră. Din păcate, această situație există deja în cadrul președinției. Ei nu iau nicio decizie până când acești consultanți, care raportează imediat partenerilor occidentali, nu se uită și nu pun fiecare virgulă”,  a comentat sloganurile Dodon.

Vede paiul din  ochiul altuia dar nu vede bârna din ochiul său

Anul trecut, înainte de alegerile prezidențiale, jurnaliștii RISE au scris despre un grup de polit-tehnologi ruși veniți din Federația Rusă pentru a-l ajuta pe Igor Dodon. Jurnaliștii de investigație au demonstrat că aceștia au vizitat cu regularitate biroul central al PSRM și au menajat cu ușurință chiar și administrația prezidențială (pe atunci Dodon).

Patru persoane din acest grup clasificat au venit în toamna anului 2019, în timpul campaniei electorale al lui Ion Ceban care lupta pentru funcția de primar al Chișinăului. Aceștia au făcut parte din sediul electoral al lui Ceban, ales primar al capitalei Republicii Moldova în noiembrie, și s-au întâlnit și cu președintele țării de atunci, Igor Dodon.

Din partea Kremlinului, Serviciul de Informații Externe (SVR), condus de Serghei Narîșkin, a avut atunci un rol de intimidare (înainte de alegerile prezidențiale din 2020). El a lansat falsuri precumă că SUA ar aduce o „revoluție a culorilor” în Moldova.

Aceste declarații ale șefului RVS au venit după ce jurnaliștii de la Rise Moldova și Centrul Dossier au publicat o investigație despre modul în care guvernare de la Chișinău a interacționat cu curatorii serviciului rus de informații externe. Igor Dodon, de exemplu, chiar a coordonat cu rușii textele „discursurilor” pe care le-a rostit la forurile internaționale.

Ce se va întâmpla de data asta?

Europarlamentarul român Eugen Tomac avertizează asupra pericolului ingerinței Rusiei în alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. Potrivit acestuia, alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova vor fi cele mai dificile din ultimii 30 de ani. El susține că Rusia va încerca să inducă în eroare cetățenii Republicii Moldova, folosind cele mai sofisticate instrumente de dezinformare și propagandă.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și