Moscova încearcă să folosească UTA Găgăuzia în strategia contra președintelui pro-occidental al Moldovei

0 206

Găgăuzii se transformă într-un instrument de control atunci când dezbaterile devin mai aprinse cu privire la posibilele planuri ale guvernului central al Republicii Moldova de a lua sub control Transnistria, controlată de Rusia sau de a se integra cu România și Occidentul.

Și când toate aceste probleme se accentuează, așa s-a întâmplat în diferite perioade din anii 90, Moscova face toate demersurile pentru a folosi acest popor pentru a-și promova propriile interese. Una dintre aceste perioade este acum, iar acțiunile Moscovei sunt susceptibile de a avea un impact nu numai asupra țintelor sale tradiționale, Chișinău și Ankara, ci și asupra Kievului vecin.

Istoria utilizării de către Moscova a găgăuzilor este lungă și complicată şi se derulează în funcție de modul în care Kremlinul percepe politica internă a Moldovei și impactul evoluțiilor de acolo asupra intereselor sale ( 26 iulie 2013, 11 noiembrie 2014, 31 martie 2015, 5 iunie 2018, 10 decembrie 2020). Dar acest fapt capătă şi mai multă complexitate, din trei motive.

În primul rând, Moscova merge împotriva președintelui pro-occidental al Moldovei, Maia Sandu, și vrea să-i deraieze speranțele de a recupera controlul asupra Transnistriei (Nezavisimaya Gazeta, 29 ianuarie 2019).

În al doilea rând, vrea să descurajeze Kievul să o sprijine semnalând modul în care autoritățile ruse ar putea exploata Donbasul în Ucraina, deoarece folosesc găgăuzii în Moldova (DS News, 14 iulie 2016).

În al treilea rând, aceasta încearcă să contracareze influența turcă asupra găgăuzilor, având în vedere că Ankara a precizat că viziunea sa asupra pan-turkismului se referă la o uniune a popoarelor turcice și nu doar a statelor turcice (Ritm Eurasia, 11 ianuarie 2021; Novaya Gazeta– 19 decembrie 2020).

Dimensiunile turco-ucrainene ale politicii Moscovei față de Găgăuzia și relațiile acestui popor cu Guvernul  Republicii Moldova nu sunt  la fel de importante în luarea deciziilor de către Kremlin ca și alți factori. Mai degrabă, Moscova este convinsă că găgăuzii, în combinație cu Transnistria, pot bloca în mod eficient Republica Moldova prin adoptarea mai multor poziții anti-ruse,cum ar fi  ar fi limitarea extinderii presei ruse,  integrarea în Uniunea Europeană sau chiar la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). În consecință, atenția reînnoită a Moscovei față de găgăuzi este, în primul rând, despre contracararea  politicilor pro-occidentale ale Maiei Sandu, spune comentatorul rus Ilya Kiselyov într-o analiză publicată recent pe portalul Ritm Eurasia (Ritm Eurasia, 15 martie).

Unii o percep pe Sandu ca pe o amenințare pentru că, în primele 100 de zile, nu a reușit să formeze și să obțină aprobarea pentru un nou Guvern. Aceasta este însă o greșeală, susține Kiselyov. De fapt, liderul moldovean a luat multe măsuri unilaterale care modifică situația de la Chișinău în moduri care amenință interesele Rusiei și fac ca poziția găgăuzilor să fie potențial critică. Cea mai importantă dintre acestea implică modificari a calităţii de membru al Consiliului de Securitate al Republicii Moldova.

Citeşte mai mult: euromaidanpress.com

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata