Moscova, obligată de CEDO să achite despăgubiri în valoare de 38.600 de euro în alte două cauze din regiunea transnistreană

0 6

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Rusia să plătească 38.500 de euro celor doi cetățeni moldoveni reținuți în regiunea transnistreană. Acest lucru a fost raportat la 14 iulie de către Promo-Lex, al cărei avocat i-a reprezentat pe reclamanți în instanță. CEDO a găsit Rusia vinovată de faptul că deținuții au fost arestați ilegal și maltratați de către organele de aplicare a legii din republica nerecunoscută.

Potrivit Promo-Lex, primul reclamant a declarat că a fost reținut în 2008 de către forțele de ordine transnistrene și acuzat de tentativă de omor. În 2009, a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Bărbatul s-a adresat la Curtea Supremă de Justiție, dar aceasta i-a returnat plângerea, menționând că nu poate examina deciziile instanțelor transnistrene. Bărbatul a făcut apoi apel la CEDO.

Cel de-al doilea reclamant a fost reținut în 2012 și acuzat de deturnare de fonduri de la partenerii săi de afaceri. Detenția sa a fost prelungită în mod repetat. În 2014, o instanță din Bender l-a condamnat pe bărbat la un an și opt luni de închisoare pentru abuz de putere. De asemenea, a fost amendat cu 270 de ruble transnistrene, după care amenda a crescut la 212 700 de euro. Bărbatul a declarat la CEDO că a fost ținut în condiții insalubre, prost hrănit și maltratat.

CEDO a constatat că regimul transnistrean există datorită Rusiei și a găsit autoritățile rusești vinovate de cele întâmplate, obligându-le să plătească reclamanților 34 132 de euro drept despăgubiri și 4 500 de euro pentru cheltuieli de judecată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata