Moscova vrea să interzică cea mai veche organizație pentru apărarea drepturilor omului din Rusia. Ce ONG este vizat

0 75

Ministerul rus al Justiţiei a cerut dizolvarea Grupului Helsinki din Moscova, potrivit organizaţiei de apărare a drepturilor omului, cea mai veche din ţară. În ultimele luni, regimul lui Vladimir Putin a accelerat represiunea împotriva criticilor săi.

„Departamentul moscovit al Ministerului Justiţiei a depus o cerere la Tribunalul Municipal din Moscova pentru dizolvarea Grupului Helsinki din Moscova şi interzicerea activităţilor sale pe teritoriul rus”, a precizat ONG-ul într-un comunicat citat de AFP.

Conform acestei surse, ONG-ul este acuzat că a desfăşurat activităţi în afara regiunii Moscovei, încălcând statutul său regional, în special că a trimis observatori la procese sau membri ai săi la evenimente în alte părţi ale ţării, relatează Agerpres.

Cererea a fost depusă marţi şi este în curs de examinare, a confirmat o purtătoare de cuvânt a Tribunalului Municipal din Moscova, citat de agenţia de presă Interfax.

Grupul Helsinki din Moscova a fost creat în 1976 pentru a asigura respectarea de către URSS a angajamentelor sale în privinţa drepturilor omului, incluse în Actul Final de la Helsinki din 1975 după Conferinţa privind Securitatea şi Cooperarea în Europa.

Astfel, ONG-ul este cea mai veche şi una dintre cele mai emblematice organizaţii de apărare a drepturilor omului în Rusia. Ea a fost condusă timp de decenii de Liudmila Alexeeva, figură a disidenţei sovietice, decedată în 2018.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata