Miliardarul Elon Musk s-a pronunţat duminică, într-o postare pe X, pentru închiderea instituţiilor media finanţate de Statele Unite în Europa, cu precădere Radio Europa Liberă şi Vocea Americii, transmite news.ro.
„Radio Europa Liberă şi Vocea Americii sunt instituții media plătite de contribuabilii americani. Este o mass-media deţinută de stat. Aceste instituţii sunt pline de activişti de extremă stânga. Am lucrat cu aceşti reporteri timp de decenii. Este o relicvă a trecutului. Nu avem nevoie de instituţii media plătite de guvern”.
Postarea lui Richard Grenell a fost preluată de Mario Nawfal, un tânăr antreprenor care se prezintă ca fiind gazda „celui mai mare show de pe X”, promovând „jurnalismul cetăţenesc” şi având deseori ca invitaţi politicieni de dreapta, din tabăra lui Trump. Are 2 milioane de urmăritori pe X.
Elon Musk, care este însărcinat de preşedintele american Donald Trump cu eficientizarea aparatului guvernamental şi a cheltuielilor federale şi care preia adesea postările lui Mario Nawfal (inclusiv, la un moment dat, una în privinţa anulării alegerilor din România), a preluat şi de această dată pe contul său postarea lui Nawfal cu următorul comentariu:
„Da, închideţi-le. 1. Europa este liberă acum (fără a pune la socoteală birocraţia sufocantă). Alo??? 2. Nimeni nu le mai ascultă (posturile respective de radio – n.r.). 3. Sunt doar nebuni de stânga radicală care vorbesc singuri în timp ce ard 1 miliard de dolari pe an din banii contribuabililor americani”.
În calitate de şef al Departamentului pentru eficienţă guvernamentală (DOGE), Elon Musk a criticat anterior plăţile federale către organizaţii media precum Politico, Associated Press şi The New York Times, considerându-le utilizări ineficiente ale fondurilor contribuabililor şi propunând eliminarea lor.
Radio Europa Liberă (Radio Free Europe/RFE) a fost fondată în 1950 şi a început să emită iniţial în Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, România şi Ungaria. Trei ani mai târziu, Radio Liberty (RL) şi-a început emisiile către Uniunea Sovietică, în limba rusă şi în alte 15 limbi naţionale. Din 1975, RFE/RL a putut fi recepţionată şi în Estonia, Letonia şi Lituania.
RFE are zeci de redacții în Europa. Pe listă se află Republica Moldova și România, dar și Ungaria, Serbia, Bosnia-Herțegovina sau Kosovo.